ADE16

ADE-tips van 10 bekende nachtvlinders

Tijdens het Amsterdam Dance Event van 19 t/m 23 oktober vinden meer dan 450 events plaats. Waar móet je echt heen? Het Parool verzamelde tips van tien bekende nachtvlinders. 

Redactie
null Beeld Nelson Peterson
Beeld Nelson Peterson

Arne van Terphoven, auteur van 'Wat de fok, ouwe' (biografie DJ Dano)

Mary Go Wild Basement Raves
"De leukste feesten van ADE zijn de feesten op de niet-gangbare locaties. In de kelder van dancewinkel Mary Go Wild aan de Zeedijk zijn ieder jaar piepkleine, maar totaal euforische feesten. De internationale line up - voornamelijk techno - wordt nooit bekend gemaakt en zorgde eerdere edities voor grote verbazing. Advies: kom vroeg om zeker te zijn van een plekje."
Donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober, 14.00-20.00 uur
Mary Go Wild, gratis

909 Invites Gem Records
"In de schaduw van de A'DAM-toren: een avond techno zonder bullshit. Derrick May uit Detroit is een van de uitvinders van het genre. Midden jaren tachtig creëerde hij, geïnspireerd door het Duitse kraftwerk, deze minimale industriële sound. Enrico Sangiuliani is dan weer een van de heetste producers van het moment. Dus een mooie mix van oude en nieuwe helden."
Vrijdag 21 oktober, 22.00-08.00 uur
Casco Amsterdam, €24,50

Klockworks x LET
"Dit feest is op het moment dat de uren beginnen te tellen: ADE-nacht vijf. Maar dit event knoopt er nog even 14 uur (!) achteraan. LET staat voor Les Enfants Terrible en is een heel frisse, oprechte organisatie. Zij halen de Duitse grootheid Ben Klock naar Amsterdam om ADE af te sluiten. Ook goed om te vermelden: de geweldige Amsterdamse kunstenaar Heleen Blanken zal hier de visuals verzorgen. Ideale afsluiter." Zondag 23 oktober, 15.00-5.00 uur
H7 Warehouse, €22,50

Arne van Terphoven Beeld Eigen foto
Arne van TerphovenBeeld Eigen foto

3 ADE-tips van: De Sluwe Vos

ADE Sound Lab presents: Modular Market
"Eerder dit jaar ben ik in de ban geraakt van Modulaire Synthese, een manier van producen waarbij het mogelijk is je eigen geluiden samen te stellen door middel van verschillende modules. Zie het als legosteentjes die samen een mooi geheel maken naar je eigen smaak.
Op deze markt zijn allerlei merken vertegenwoordigd die deze apparaten verkopen en waar ik geïnspireerd door ben geraakt. Ik kijk ernaar uit om lekker de nerd uit te hangen en alleen maar over kabels, patches en geluid te praten."
Donderdag 20 oktober, 12.00-19.00 uur
Compagnietheater, gratis

FEST & XXX
"De vrij Italiaanse line-up en Moscoman met een live band maken deze avond erg interessant. Ik ben erg gecharmeerd van het geluid van Massimiliano Pagliara en Honey Soundsystem.
De Italiaanse Berliner Pagliara balanceert in zijn sets ergens tussen disco en house en is altijd even spannend. Honey Soundsysteem is een collectief uit San Fransisco en moet je in de gaten houden. Ze zijn namelijk erg succesvol en dat is mede te danken aan hun tijdloze sound en label (HNYTRX). Daarnaast zijn het echte collectors die platen draaien waarvan je denkt: hoe dan?!"
Donderdag 20 oktober, 23.00-07.00 uur
Radion, €17,50

Bloc London x Banlieue Presents Minimal Wave
"Banlieue is nu al enige tijd verantwoordelijk voor een aantal toffe concepten. De programmering is altijd on point, verrassend en vernieuwend. Dat geldt voor dit feest ook. Ze hebben onder andere Veronika Vasicka en Broken English Club geboekt. Vooral naar Vasicka ben ik benieuwd."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 08.00 uur
Radion, €20

Draait zelf op:
Jackmaster & Numbers present Mastermix ADE
Donderdag 20 oktober, 23.00-08.00 uur
Shelter (A'DAM Toren), €20

Straf_Werk
Vrijdag 21 oktober, 22.00-07.00 uur
De Overkant, €22,50

undefined

De Sluwe Vos Beeld Raymond van Mil
De Sluwe VosBeeld Raymond van Mil

3 ADE-tips van: Carlos Valdes

Marcel Dettmann DJ-Kicks release
"Dit event is net aangekondigd. Marcel Dettmann speelt vette muziek: techno, maar ook house en melodisch. Als je hem niet kent, YouTube hem! Normaal staat hij vooral op grote stages, dus ik denk dat zijn set heel goed uit de verf komt in een kleinere setting. In de OT301 passen maar vierhonderd mensen, dus dat zal vrij persoonlijk worden. Zeker geen supergroot overproduced event, maar gezellig en intiem."
Donderdag 20 oktober, 23.00 tot 05.00 uur
OT301, €18

Breakfast Club
"Ik kan vaak niet naar Breakfast Club want 's ochtends slaap ik, maar déze keer overweeg ik het. Mike Servito is namelijk een held: hij is eigenwijs en draait stoere muziek met ballen. Sebastian Mullaert maakt supervette techno en acid. Tama sumo is fantastisch, want ze verrast altijd met haar eclectische muziek."
Zondag 23 oktober, 07.00 tot 18.00 uur
Radion, €24

Semantica Diez
"Semantica is één van mijn favoriete labels. Ze brengen te gekke, hypnotiserende technoplaten uit die ik vaak koop. Zaterdag staan er goede dj's van het label in de nieuwe Shelter. Kunstenaar Heleen Blanken, die de visuals doet, maakt donkere, dromerige films vol abstracte beelden. Ik denk dat alles gecombineerd heel goed zal werken."
Zaterdag 22 oktober, 23.00 tot 08.00 uur
Shelter, €22

Draait zelf:
Krooks ADE Special
Vrijdag 21 oktober, 21.00-06.00 uur
Studio K, €15

Nachtdigital ADE presented by LET
zaterdag 22 oktober, 23.00-08.00
H7 Warehouse, €20

Het Weekend
Zondag 23 oktober, 23.00-08.00
De School, €18

Carlos Valdes Beeld Ramona Deckers Photography
Carlos ValdesBeeld Ramona Deckers Photography

Luc Mastenbroek (programmeur De School)

KAFR (Rabih Beaini & Senyawa) + Ash Koosha
"Senyawa is een Indonesisch duo dat muziek maakt op zelfgemaakte instrumenten van bamboe. Het is hele toffe psychedelische muziek. Tijdens Amsterdam Dance Event geven ze voor het eerst een optreden met Rabih Beaini, een techno-artiest. Hij voegt met een drumcomputer live beats toe aan hun muziek. Het grappige is dat ze pas een paar dagen van tevoren bij elkaar komen om te repeteren. Het is een heel experimenteel en spannend project."
Woensdag 19 oktober, 19.30 tot 00.00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ, €15

Claire ADE: Worldwide FM Showcase
"Het idee van Claire, een nieuwe club op het Rembrandtplein, spreekt me heel erg aan. Ik denk dat ze er iets heel tofs van gaan maken. Een club waar talenten de kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen, is wat Amsterdam nodig heeft. Op deze avond draaien ook twee grote Amsterdamse talenten: Max Abysmal en Tienson. Zij vertegenwoordigen wat in Amsterdam leeft. Het zijn twee jonge, coole dj's die platen hebben van over de hele wereld. Dj's waarvoor je naar de club gaat."
Woensdag 19 oktober, 22.00 tot 06.00 uur
Claire, €17,50

Crash Course In Science & Severed Heads presented by Dark Entries & Red Light Radio
"Red Light Radio is een van de allertofste dingen in Amsterdam. Als ze iets organiseren met ADE, wéét je dat het niet zomaar artiesten zijn. Crash Course In Science en Severed Heads zijn twee legendarische 80's-bands. De kans is klein dat je die in Nederland ziet, maar Red Light Radio heeft ze voor ADE naar Amsterdam weten te halen. Waarschijnlijk kennen niet veel mensen de bands van naam, maar hun nummers worden nog heel vaak gedraaid en opnieuw uitgebracht. Het zijn tijdloze platen en echt alles wat je je voorstelt bij de 80's. Je kan je ouders zonder problemen meenemen. De locatie, de brouwerij van Oedipus, is ook heel tof. Dat is het mooie van ADE: in alle hoeken en gaten van de stad worden feesten georganiseerd."
Zaterdag 22 oktober, 20.00 tot 04.00 uur
Oedipus Brewing, €14

Organiseert zelf:
Meerdere feesten in De School. "Het meest trots ben ik op het concert dat we op vrijdag organiseren met Kaitlyn Aurelia Smith. Het is een combinatie van popmuziek en experimentele synthesizermuziek. BEA1991 staat in het voorprogramma, dat vind ik misschien nog wel het leukst. Dat is een jonge vrouw uit Amsterdam die hard aan de weg timmert, maar nog niet heel bekend is. Ik heb haar een paar keer eerder zien optreden en wilde haar graag een keer naar De School halen. Dat is nu gelukt."

undefined

Luc Mastenbroek Beeld Mats van Soolingen
Luc MastenbroekBeeld Mats van Soolingen

3 ADE-tips van: Technoveteraan Jan Bakker

Verknipt ADE Techno Special
"Dit feest heeft een hele interessante line-up met veel Britse en Duitse dj's. Vooral ROD, Gary Beck en Ringo spreken me aan. Van alle stijlen binnen de elektronische muziek houd ik het allermeest van techno: het is heerlijk vette muziek. Ik ben er altijd al een liefhebber van geweest. Het is wel jammer dat dit feest in de Amsterdam Studio's is. Het is heel afgelegen, waardoor het lastig is om er 's nachts weg te komen. Gelukkig gaat het feest door tot in de ochtend."
Donderdag 20 oktober, 22.00 tot 08.00 uur
Amsterdam Studio's, €44,50

Dockyard Festival
"Dit is een heel groot festival met zes podia 11.000 bezoekers op de NDSM-werf, een van de allerbeste feestlocaties in Amsterdam. Zo'n oude scheepswerf heeft iets en het is goed bereikbaar. De line-up is heel sterk met veel internationale grootheden die je niet snel op andere feesten in Amsterdam ziet. Enkele voorbeelden zijn Paco Osuna, Monika Kruse, Dubfire en Nicole Moudaber."
Zaterdag 22 oktober, 11.00 tot 23.00 uur
NDSM-werf, €42,50

Thuishaven Wintercircus
"Op Thuishaven kom ik heel vaak en met ADE ga ik er ook heen. Op zondag hebben ze een gigantische line-up met dj's van geweldige kwaliteit. Niet alleen techno, maar ook house. Op een van de podia staan bijvoorbeeld Dennis Ferrer en André Hommen die vooral techno draaien; op een ander podium draaien onder meer Karotte en Luna City Express die meer de housekant opgaan. Die afwisseling is leuk, het is niet zo dat ik alléén maar techno wil horen. Het publiek op Thuishaven is heel gemêleerd, dat spreekt me ook aan. De sfeer is altijd goed. Ik vind het ook wel prettig dat het feest overdag is. Vanwege mijn leeftijd worden de feesten 's nachts steeds zwaarder."
Zondag 23 oktober, 13.00 tot 23.00 uur
Thuishaven, €19,50

Jan Bakker Beeld Eigen foto
Jan BakkerBeeld Eigen foto

3 ADE-tips van: Dj Sam Feldt

Afterlife at Loveland
"Dit feest zou ik zeker aanraden. Dixon draait er, in mijn ogen de beste dj ter wereld. De rest van de line-up is ook ijzersterk, met onder anderen Ame en Tale of Us. De Mediahaven is ook een toffe locatie. Ik ben er weleens geweest met oud & nieuw, ook op een feest van Loveland. Dat was heel cool."
Donderdag 20 oktober, 22.00 tot 06.00 uur
Mediahaven, uitverkocht

Awakenings x Joris Voorn present
"Het is dat ik die nacht in het buitenland moet draaien, anders was ik zeker naar dit feest gegaan. Ik zou Joris Voorn graag weer eens zien draaien. De laatste tijd ben ik weer in zijn muziek gedoken en daar zitten heel veel goede platen tussen. Kölsch draait er ook, een van mijn favoriete techno-dj's."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 06.00 uur
Gashouder, uitverkocht

Oliver Heldens presents Heldeep
"Oliver Heldens, bij het grote publiek vooral bekend van zijn commerciële kant, organiseert in de Desmet Studio's zijn eigen avond. Op dit feest draait hij ook techno onder zijn alias Hi-Lo. Dat heb ik laatst gezien op Exit Festival en ik vond het heel tof. Hij nodigt ook vrienden uit om te draaien. Wie is nog niet bekend."
Woensdag 19 oktober, 21.00 tot 02.00 uur
Desmet Studio's, nnb

Draait zelf op:
Sam Feldt presents Heartfeldt & Friends
Donderdag 20 oktober, 21.00 tot 03.00 uur
Sloterparkbad, €29,50

Sam Feldt Beeld Eigen foto
Sam FeldtBeeld Eigen foto

3 ADE-tips van: MC Yuki Kempees (van Kris Kross Amsterdam)

Craig David presents TS5 - ADE
"Vorig jaar draaiden we op het huwelijksfeest van Wesley en Yolanthe op Ibiza. Craig David trad ook op. Die gast zong zó goed dat ik er flabbergasted naar stond te luisteren. Het was alsof zijn stem met de jaren alleen maar beter was geworden. In de tijd van autotune is Craig David de beste zanger die ik live heb meegemaakt, en dat hij op de eerste dag van ADE optreedt is geweldig."
Woensdag 19 oktober, 19.00 tot 22.00
Paradiso, €25

Chainsmokers
"De Chainsmokers beklimmen in Amerika de hitlijsten als brandweermannen een ladder. Live kunnen ze enorm de beuk erin gooien terwijl ze vrij poppy muziek maken. Dat is een toffe combinatie, én inspirerend. Ga vooral naar het optreden nu ze in Nederland nog niet superbekend zijn. Over een paar jaar staan ze namelijk vast in de Ziggo Dome." Vrijdag 21 oktober, 19.30 tot 22.00
Tolhuistuin, €18

Dj Jazzy Jeff (& Kenny Dope)
"Jazzy Jeff is dé muzikale man uit The Fresh Prince of Bel Air en qua techniek en sound een dj-legende. Als je op zoek bent naar de essentie van urbanmuziek wordt dit optreden geniaal. We kijken we enorm naar hem op. Wij zijn helemaal niet zo hiphop, maar de platen die hij draait en het tempo waarop hij ze draait zien we als voorbeeld. Wel bijzonder dat hij in de Sugar Factory staat. Het is een toffe plek, maar volgens mij had hij ook wel een grotere zaal kunnen vullen."
Vrijdag 21 oktober, van 0.00 tot 06.00
Sugar Factory €15

Draait zelf op:
Kris Kross Door Amsterdam
Zaterdag 22 oktober
Bitterzoet, van 20.00 tot 22.00 uur
Supperclub, van 22.00 tot 00.00 uur
Club Up, van 0.00 tot 06.00 uur
Spinnin' Sessions
Woensdag 19 oktober, 23.00 uur
Club Air, €15
AMF Hardwell Presents Revealed
Donderdag 20 oktober, van 22.00 tot 05.00
Heineken Music Hall, €39,50

undefined

Kris Kross Amsterdam, met Yuki Kempees op rechts Beeld Kris Kross Amsterdam
Kris Kross Amsterdam, met Yuki Kempees op rechtsBeeld Kris Kross Amsterdam

3 ADE-tips van: Dj Joris Voorn

HYTE
"Voor de ADE'er die zin heeft in een enorm technofeest: Robert Hood is een waanzinnige dj die al sinds begin jaren '90 relevant is. Hij is vernieuwend en consistent tegelijk. Echt bijzonder. Speedy J is ook een oude rot in het vak en draait momenteel heel diepe, harde techno met een strakke spanningsboog. Hier komen wel wat ravekids op af die willen hakken."
Donderdag 20 oktober, 22.00 tot 08.00 uur

Warehouse Elementenstraat, vanaf €17,50

Keinemusik ADE Special
"Keinemusik is een mooi boetieklabeltje uit Duitland dat kwalitatief hoogstaande house en techno uitbrengt. De platen zijn bijzonder warm. &ME, de belangrijkste artiest van het label, heeft een strakke, organische sound en bouwt heel lange breaks in. Daardoor worden sets erg spannend en bijna trippy."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 07.00 uur
Chicago Social Club, €14

Thuishaven ADE w/ Life and Death
"Life and Death is een superhip label dat vooraan staat als het om new romantic techno gaat. Hun platen borduren voort op trance uit de jaren '90. Het zijn dus diepe melodieën en kale beats. Het is apart en een beetje alternatief. Erg mooi, maar zeker niet voor iedereen. Het is voor luisteraars die wel van goede trip houden."
Vrijdag 21 oktober, 15.00 tot 23.00 uur
Thuishaven, €14,50

Draait zelf op:
Awakenings x Joris Voorn presents

Vrijdag 23 oktober, 22.00 tot 08.00 uur
Gashouder, €49,50
Joris Voorn ADE Special (extended set)
Zondag 23 oktober, 23.00 tot 08.00 uur
Shelter (A'DAM Toren), vanaf €17

null Beeld Jimmy Mould
Beeld Jimmy Mould

3 ADE-tips van: Dj-duo Cat Carpenters

Sam Feldt presents Heartfeldt & Friends
"We hebben nog nooit een écht tropisch zwembadfeest meegemaakt dus hier hebben we heel veel zin in. Sam Feldt draait vrolijke muziek en het gaat altijd los. Tijdens Mysteryland hebben we twee uur staan springen op zijn set. We mogen zelf ook een uurtje draaien, maar daarna trekken we onze kleding uit en springen we in het zwembad. Gekkigheid."
Donderdag 20 oktober, 22.00 tot 03.00 uur
Sloterparkbad, € 29,50

DGTL X Paradise
"Houd je meer van een underground feest, dan moet je naar DGTL X Paradise. Dit jaar was DGTL festival één van de mooiste festivals van het jaar. De muziek is namelijk altijd geweldig. Britse dj Jamie Jones draait lekkere techhouse en dat zorgt voor een goed feest. Als tijdens uitgaan soms de muziek te duister en moeilijk wordt, gaan we naar huis omdat het grimmig wordt. Dát zal tijdens DGTL niet gebeuren."
Vrijdag 21 oktober 22.00 tot 07.00 uur
Scheepsbouwloods, vanaf €32

Straf_werk
"Straf_werk is altijd leuk vanwege de goede sfeer, want de bezoekers gaan er helemaal voor. Dat klinkt heel cliché, maar het is zo. En er wordt negen uur kwalitatieve housemuziek gedraaid. De Kromhouthal is trouwens ook te gek: het is een enorme loods in Noord die tóch intiem voelt."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 07.00 uur
De Overkant (Kromhouthal), €22,50

Draaien zelf tijdens: Chilly Con Carneval
"We vieren een feestje met Braziliaans thema. Kom dus vooral met een verentooi op je hoofd of trek iets uit onze verkleedkist."
Vrijdag 21 oktober 23.00 tot 05.00 uur
A l'Elephant du Congo, €15

Tess van Zwol (links) en Claire Slootheer van dj-duo Cat Carpenters Beeld Eigen foto
Tess van Zwol (links) en Claire Slootheer van dj-duo Cat CarpentersBeeld Eigen foto

3 ADE-tips van: Nachtburgemeester Mirik Milan

Henrik Schwarz and Metropole Orkest - Scripted Orkestra
"Henrik Schwarz is een Duitse ADE-veteraan die ik heb leren kennen in Trouw. Hij is producer en componist, en heeft zich verdiept in het samenspelen met orkesten. Hij laat electronische en klassieke muziek samensmelten tot één heel bijzondere, muzikale ervaring. Het is geen dansconcert: denk aan een haast medidatief optreden met hier en daar een roffeltje of een bassline."
Woensdag 19 oktober, 19.30 tot 23.45 uur
Melkweg, €35

Polaris (installatiekunst)
"Kunstenaar Nick Verstand brengt kunst, technologie én het nachtleven samen, in de vorm van interactieve installaties. Ik denk dat dit de toekomst is: dat over tien jaar musea buiten hun witte muren treden en ook nachtclubs zullen zien als geschikte plek voor kunst. In De School zie ik nu al de hele avond mensen naar installatiekunst kijken, dus waarom niet?"
Vrijdag 21 oktober, 20.00 tot 00.00 uur
A'DAM Toren, gratis

Modular Market
"Dit is een beetje nerdy, maar heel interessant. Tijdens de Modular Market komen mensen samen die zelf synthesizers in elkaar zetten. Het is vrij specifiek, maar dat vind ik zo sterk aan ADE: je kunt in een wereld in duiken waarvan je het bestaan niet wist. Als je dj of producer bent, en je bent op zoek naar bijzondere geluiden, dan moet je hierheen. Wil je gewoon zien en horen welke unieke geluiden de modulars maken kun je twee dagen later naar de Modular Night. Daar treedt onder andere Sjamsoedin op."
Market
Donderdag 20 oktober, 12.00 tot 19.00 uur
Compagnietheater, gratis
Night
Zaterdag 22 oktober, 20.00 tot 23.00 uur
Compagnietheater, gratis

Mirik Milan Beeld Romy Treebusch
Mirik MilanBeeld Romy Treebusch

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden