Lezersbrief

'Ad van Liempt is een royaal en gul mens'

Paroollezer Diederik van Vleuten vindt de toon van de opiniestukken over Ad van Liempt heftig, en stelt dat hij veel te danken heeft aan deze 'charlatan'.

Ad van LiemptBeeld ANP

Op de website Jonet.nl, digitaal orgaan van 'Onafhankelijk Joods nieuws en achtergronden' staat het Paroolartikel gepubliceerd van Frits Barend over Ad van Liempt en zijn vermeende pronken met andermans wetenschappelijke/journalistieke veren.

Aan het einde mag de lezer reageren op de stelling 'Uit het artikel van Frits Barend over Ad van Liempt blijkt dat de historicus een charlatan is'. De stand op 4 april: 53,7 procent eens, 46,2 procent oneens.

Naar aanleiding van het artikel van Frits Barend, de columns van Theodor Holman, de reacties die erop volgden en, met de gevoelige meidagen in zicht, vast nog zullen volgen, voel ik de behoefte ook een ander geluid te laten horen over Ad van Liempt.

Samenwerking
Ik heb in de loop der jaren een aantal malen met hem samengewerkt. Een bescheiden rol in de documentaire Nederland Valt Aan, als presentator van de vierdelige serie Het Was Oorlog (beiden naar zijn scenario) en, op 4 mei aanstaande, als presentator van een documentaire over Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork, naar een scenario van Mélinde Kassens en mede gebaseerd op zijn binnenkort te verschijnen biografie.

Tijdens het schrijven van mijn boek Daar Werd Wat Groots Verricht, over de lotgevallen van mijn familie in het voormalig Nederlands-Indië, onderhield ik een stimulerende correspondentie met hem en ik doe dat nog steeds.

Of de door Barend, Holman en anderen geuite beschuldigingen van plagiaat, 'jatwerk', het niet noemen van bronnen etc. terecht zijn of niet valt buiten mijn kennis van zaken. Dat oordeel laat ik graag over aan de onafhankelijke journalistiek met het principe van hoor en wederhoor.

Aimabele man
De Ad van Liempt zoals ik hem ken, is van een ander kaliber dan de discutabele figuur zoals hij nu wordt weggezet: een royaal en gul mens, een aimabele man die de mensen met wie hij samenwerkt inspireert, steunt en enthousiasmeert, iemand die bij projecten graag een beroep doet op jonge historici en onderzoekers en nooit te beroerd is hen verder te helpen.

Een gevoelig en oprecht mens met het hart op de juiste plaats. Op ijdeltuiterij en egotripperij heb ik hem nooit kunnen betrappen. Ik heb het nodige aan hem te danken en ik ben niet de enige.

De toon van de opiniestukken en reacties erop is heftig en grenst in mijn ogen aan karaktermoord op iemand die veel betekent in de wereld van journalistiek, geschiedschrijving en documentaire.

Ad van Liempt kan uitstekend zonder mijn support, maar ik werk in de toekomst graag weer samen met deze 'charlatan'.

Diederik van Vleuten, ­Grootschermer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden