AD moet uitspraken over Coolcat rectificeren

Het AD moet op zijn site een rectificatie plaatsen waarin uitspraken over kledingbedrijf Coolcat worden rechtgezet. In een artikel van 25 november werd gesuggereerd dat het Nederlandse merk het niet zo nauw neemt met de veiligheid en beloning van medewerkers in fabrieken van leveranciers in Bangladesh. Hierin kwam ook minister Lilianne Ploumen aan het woord. Daarop sleepte Coolcat de minister en het AD voor de rechter.

null Beeld anp
Beeld anp

Omdat het ministerie daags voor de zitting op 28 januari een bericht op zijn website plaatste waarin de beweringen werden rechtgezet, trok ondernemer Roland Kahn de zaak tegen Ploumen in. De kortgedingrechter behandelde wel de klacht tegen het AD en oordeelde dinsdag dat de krant het bewuste artikel online moet rectificeren.

Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft het dagblad de winkelketen in verband gebracht met uitbuiting en kinderarbeid in Bangladesh, terwijl 'deze beschuldiging onvoldoende steun vindt in het beschikbare feitenmateriaal'. Het AD heeft onvoldoende afstand gehouden tot uitingen van de minister en is tekort geschoten in het toepassen van wederhoor.

Dwangsom van 1000 euro
Cool Cat wilde ook een rectificatie in de papieren krant, maar de rechter oordeelde dat de gewraakte publicatie daarvoor al van te lang geleden dateert en dat de beschuldigingen sindsdien voldoende zijn rechtgezet met aanvullende artikelen. Het AD moet binnen 48 uur een door de rechtbank gedicteerde tekst plaatsen bij het betreffende artikel van 25 november, waarin afstand wordt genomen van de bewering dat er een verband bestaat tussen Cool Cat en misstanden in textielfabrieken in Bangladesh. Voor elke dag dat de krant het artikel zonder rectificatie online laat staan, legde de rechter een dwangsom van 1000 euro op. AD Nieuwsmedia en de hoofdredactie zijn daarnaast veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Adjunct-hoofdredacteur Paul van den Bosch liet dinsdag weten de rectificatie te zullen plaatsen. Of de krant in beroep gaat tegen de uitspraak, kon hij nog niet zeggen. Daarvoor moet het vonnis eerst nader worden bestudeerd.

Minister Lilianne Ploumen. Beeld anp
Minister Lilianne Ploumen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden