Ad Melkert voorgedragen voor functie bij ILO

Oud-minister en voormalig PvdA-leider Ad Melkert (55) is door het kabinet voorgedragen als kandidaat voor de functie van directeur-generaal van de internationale arbeidsorganisatie ILO. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend.

ANP/Redactie
Ad Melkert. © ANP Beeld
Ad Melkert. © ANP

De voordracht wordt gesteund door de Nederlandse sociale partners. Melkert is volgens het kabinet een uitstekende kandidaat om de huidige directeur-generaal Juan Somavía uit Chili op te volgen. 'Melkert heeft in zijn loopbaan bewezen de sociale dialoog een warm hart toe te dragen en in staat te zijn bruggen te slaan tussen de belangen van overheden, werkgevers en werknemers', aldus de verklaring van het ministerie.

Melkert werkte de afgelopen jaren als speciaal VN-gezant voor Irak. Daarvoor werkte hij bij het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP en de Wereldbank. Van augustus 1994 tot augustus 1998 was Melkert minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA en jarenlang fractievoorzitter. In 2002 was hij lijsttrekker, als opvolger van Wim Kok.

De ILO is een organisatie van de VN, waarbinnen overheden, werkgevers en werknemers met elkaar overleggen over onderwerpen rond arbeid. De organisatie pleit onder meer voor goede bescherming van werknemers en zet zich in tegen kinder- en dwangarbeid. De verkiezing voor een nieuwe directeur-generaal zal op 28 mei plaatsvinden. Somavía legt zijn functie eind september neer.

Lucratief baantje
Gedoogpartij PVV wil dat het kabinet de voordracht van Ad Melkert voor de functie van directeur-generaal van ILO intrekt. Volgens PVV-Tweede Kamerlid Johan Driessen is Melkert niet geschikt en bovendien zijn er in zijn ogen al te veel oud-politici van de PvdA aan 'lucratieve baantjes' geholpen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden