AD-haringtest: slechts 1 Amsterdamse vishandel een ruime voldoende

De winnaar van de jaarlijkse haringtest van het AD is Vishandel Gebroeders Simonis in Den Haag. De krant gaf slechts één Amsterdamse vishandel een ruime voldoende.

De winnaars van Vishandel Gebroeders Simonis in Den Haag. Beeld anp
De winnaars van Vishandel Gebroeders Simonis in Den Haag.Beeld anp

Het AD ging dit jaar haringhappen bij 144 vishandels in heel Nederland. De keurmeesters keken onder andere naar de temperatuur, de kwaliteit van het schoonmaakwerk, het uiterlijk, de geur en de smaak van de vis. Ook werd het aantal bacteriën gemeten om te beoordelen of de haring niet bedorven was tijdens de aankoop.

Van de vier Amsterdamse vishuizen die het AD bezocht is Smit Volendammer Vishandel Tussenmeer in Osdorp de enige met een ruime voldoende: hun haring krijgt een 7 en eindigt op plek 69. 'Wie niet beter weet vindt dit vermoedelijk een prima haring. Negatieve punten ontbreken. Maar dat is ook het geval met alles wat van een Hollandse nieuwe een delicatesse maakt,' schrijft de krant.

Onbeschaamd hoge prijzen
Haring Naatje op het Purmerplein ging met de hakken over de sloot en staat op plaats 87 met een 5,5, al merkt het AD op dat het ieder jaar opvalt hoe 'onbeschaamd hoog' de prijs van een Amsterdamse haring is.

De andere twee vistententen worden beide als onvoldoende beoordeeld: Arie Haring in Sloten eindigt op plek 99 met een 4,5 ('de Hollandse nieuwe is er een voor de nieuwe rubriek Doorrijden svp!') en Marqt in de Pijp staat op plek 105 met een 4 ('vermoedelijk is de omloopsnelheid hier niet erg hoog').

De simpele verklaring moet wel zijn: het AD heeft niet goed op een rijtje waar ze hun vis moeten aanschaffen. Volgens Amsterdammers is er namelijk prima haring te kopen in de stad, en haal je die hier.

De haring van Vishandel Gebroeders Simonis in Den Haag won de test met een perfecte 10. 'Wie de lat voor zichzelf hoog legt en eroverheen kan springen is een terechte winnaar.' De volledige uitslag van de haringtest is hier te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden