PlusMijn Amsterdam

Actrice Lineke Rijxman: ‘Ik ben weggevlucht uit het Centrum’

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Lineke Rijxman (62), die momenteel in het theater staat met de voorstelling Seks(e)(n).

‘Ik ben klaar met plekken waar de commercie het overneemt van rustig wonen.’Beeld Lin Woldendorp

Restaurant

“Café de Zuid aan het Azartplein. Daar ga ik regelmatig naartoe om te eten met een vriendin. Soms kijken we er met een half oog naar voetbal. Als actrice ga ik veel uit eten, vaak snel en niet zo lekker. Functioneel eten. Daarom eet ik het liefst bij geliefden die voor me koken.”

Café de Zuid aan het Azartplein.Beeld Lin Woldendorp

Café

“Ik zit vaak bij Pension Homeland in de Kattenburgerstraat om te werken en af te spreken met mensen. Je zit daar mooi aan het water, het is heel rustig. Dat zeg ik met een lichte aarzeling, want ik geef hiermee misschien mijn rustige plekje op.”

Plein

“Ik vind het Rembrandtplein en het Leidseplein allebei zo lelijk. De horeca: lelijk. De gebouwen: niet meer te zien of ze mooi zijn. De stad toont te weinig liefde voor mooie gebouwen. Daar wordt gewoon van alles omheen geknald. Het Leidseplein vind ik onoverzichtelijk, het Rembrandtplein zielloos.”

Mooiste herinnering

“Het nachtcafé uitstuiteren ’s ochtends als de zon weer opkomt. Volgens mij bestaat het café niet meer, maar het was in de Negen Straatjes. Er zaten daar altijd een man met enorme snor en zijn vrouw. Het heette ook naar die twee, volgens mij. Maar dat is alweer decennia geleden. Toen ik ’s avonds na het spelen nog de nacht inging.”

Winkel

“Ik hou niet van shoppen, maar ben wel fan van de biologische winkel Odin, en ik ga ook weleens naar Marqt. Maar ik ben vooral fan van de scones van Spirit, dat is een biologisch restaurant. Ik ben daar echt verslaafd aan. Ik hou ook van die oude winkels waar ze allerlei handigheden verkopen. Lampjes en stekkers, bijvoorbeeld. Kleinschalig. Dat zie je helaas steeds minder.”

Wil altijd nog

“Ik wil graag de stad uit, wonen waar het stiller is. Waar ik bomen en gras kan ruiken, beestjes zie. Ik woon nu in Zeeburg, daarvoor zat ik in het Centrum, maar daar ben ik weggevlucht. Ik werd gek van het lawaai en de toeristen.”

Favoriete theater

“Bellevue. Jeannette Smit en haar team zijn heel betrokken en gastvrij. Ik speel er veel met Mugmetdegoudentand. Het fijne is: er zit een café, je kunt er dineren en na afloop wat drinken.”

Amsterdam voor kinderen

“Theater De Krakeling. Het is zo ontzettend goed en leuk om kinderen al op jonge leeftijd mee te nemen naar het theater. Daar genieten ze echt van.”

Theater De Krakeling.Beeld Lin Woldendorp

Wil niet dood gevonden worden

“In de Damstraat. Dat is een totaal dieptepunt. What a nightmare. Rijd er eens doorheen. Het is een aaneenschakeling van treurplekken en monsterlijke winkels. Ik hou mijn adem in om er zo snel mogelijk weer doorheen te zijn, want ontwijken kan soms moeilijk zijn.”

De Damstraat.Beeld Lin Woldendorp

Met pek en veren de stad uit

“De toeristenboten van River Cruises. Ze liggen ook voor mijn deur, het is verschrikkelijk. Ik ben klaar met plekken waar de commercie het overneemt van rustig wonen. Zie de Bogortuin. Een kleine spleet groen die nu in de zomer door duizenden mensen wordt bezocht. Barbecueën en gillen, alsof het een park is. Het was een mooi stuk natuur, nu een shithole.”

Favoriet vervoermiddel

“Een elektrische fiets. Ik hou van plekken waar het verkeer zichzelf regelt, zoals bij de pontjes achter het station. Zo abnormaal druk, maar het lukt; er zijn geen grote ongelukken. Ik vind de nieuwe bushalte boven het Centraal Station ook prachtig. Daar kom ik ’s avonds als ik in België heb gespeeld. Dan is het donker, sta ik op de bus te wachten en zie ik links, rechts en voor me het IJ liggen. De stad is omringd door water. De geur, de lampjes, prachtig.”

Kapper

“La Maison Amsterdam op de Rozengracht. Ik ben er kind aan huis, bij Brigitte en haar team. Ze zijn geweldig. Ik kom er ook voor mijn werk, als er iets anders met mijn haar gedaan moet worden.”

La Maison Amsterdam op de Rozengracht.Beeld Lin Woldendorp

Leukste park

“Het Westerpark. Met al die verschillende hoekjes en plekken. Het Beatrixpark is ook mooi. Maar ik ga niet zo vaak naar een park, zeker niet in de zomer wanneer het druk is. In de winter kom ik er wel graag.”

Ergste horeca-ervaring

“We waren uit eten, maar konden elkaar werkelijk niet verstaan, zo hard stond de muziek. Toen vroeg ik aan de ober of de muziek wat zachter kon. Hij zei: ‘Nee, dit is ons concept.’ Ik vroeg nog of hij dan niet conceptueel aan de knop kon draaien om het volume conceptueel iets lager te zetten, maar de humor ontging hem.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden