Plus

Actrice Abbey Hoes: 'Ik de nieuwe Carice? Nou, nee'

Twee jaar geleden won ze al een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in Nena, maar in juli studeerde Abbey Hoes (22) pas af aan de Amsterdamse Toneelacademie. Vanaf donderdag is ze te zien in tv-serie Petticoat.

Abbey Hoes: 'Ik zal er niet stom over doen: ik doe weleens auditie in het buitenland' Beeld Mats van Soolingen
Abbey Hoes: 'Ik zal er niet stom over doen: ik doe weleens auditie in het buitenland'Beeld Mats van Soolingen

De schaarse herfstzon schijnt schitterend naar binnen bij Café Broer, een kroegje aan het Frederik Hendrikplantsoen in Amsterdam-West, als actrice Abbey Hoes op een stoel ploft.

Het is een plek waar ze graag komt op vrije middagen. Een latte macchiato drinken, misschien een biertje - als de rest van de dag het toelaat. Vandaag is een macchiatodag.

In juli studeerde Hoes af aan de Amsterdamse Toneelacademie, maar ze zit inmiddels al tien jaar in het vak. Van een rolletje in een Roosviceereclame (2006), via telefilm Maite was hier (2009), met vele tussenstops naar een Gouden Kalf in 2014 voor haar hoofdrol in Nena - en verder.

Weloverwogen: "Ik heb veel gehad aan het Kalf. Ik mocht erdoor naar het Duitse filmfestival Berlinale als één van de Shooting Stars en heb veel interessante mensen leren kennen. Een last op mijn schouders? Zo voel ik dat niet. Mensen zeggen vaak: 'Jij bent de nieuwe Carice van Houten toch?' Nou, nee. Dat ben ik niet."

Vanaf vanavond is Hoes te zien als Pattie Jagersma in Petticoat, een nieuwe serie van KRO-NCRV, naar de succesvolle gelijknamige musicaluitvoering waarin Chantal Janzen de hoofdrol speelde (2010).

Eigenlijk zou Petticoat pas vanaf half december worden uitgezonden, maar omdat dramaserie La famiglia (AvroTros) genadeloos flopte en naar de late zondagavond werd verbannen, begint de serie vandaag al.

Een schrikbeeld? "Het is vooral zonde voor de mensen die aan zo'n serie werken. Er is vaak niet veel geld en ruimte in Nederland om mooie dingen te maken. Daardoor ben je je bewust dat, als een omroep zijn nek uitsteekt, er veel moeite, liefde en hard werk in is gestoken. Met Petticoat zitten we in het begin tegenover Expeditie Robinson, maar volgens mij moet het goed komen."

Ongepolijst
In Petticoat, dat gaat over een Gronings winkelmeisje in de jaren vijftig die graag zangeres of actrice wil worden in de grote stad, is Hoes te zien in een musicalachtige setting: ze zingt, danst en speelt.

"Ik zou mezelf absoluut geen zangeres noemen, maar ik vind het wel heel leuk om te doen. Op school is me ook wel duidelijk gemaakt dat het niet mijn sterkste kant is - ik werd Kinderen voor Kinderen-Abbey genoemd. Van wat ik tot nu toe gezien heb, past het wel bij de serie dat ik er soms een heel klein beetje naast zit. Het is allemaal een beetje ongepolijst. En Henny Vrienten, die de liedjes schreef, was tijdens de repetities heel behulpzaam en enthousiast, dat is fijn."

Qua vorm doet Petticoat wel een beetje denken aan de remake van 't Schaep met de 5 pooten.

Hoes: "In de artyfartywereld misschien een vies woord, maar het is entertainment, denk ik. Een licht dramatisch verhaal, waarin ik wel bewondering kan opbrengen voor hoofdpersonage Pattie, die ondanks alle afkeuring van haar omgeving toch haar grote droom wil laten uitkomen. We raken hier en daar drama aan, maar het wordt nooit zware kost. Dat is een fijne metafoor voor het leven: soms is het heel kut, maar kijk ernaar met een dansje en een liedje en dan valt het allemaal wel mee."

Abbey Hoes: 'Voor nu ben ik even klaar met Abbey het schattige meisje' Beeld Mats van Soolingen
Abbey Hoes: 'Voor nu ben ik even klaar met Abbey het schattige meisje'Beeld Mats van Soolingen

De danspasjes en de liedjes zijn redelijk nieuw in de nog altijd jonge acteercarrière van Hoes. Het komt zoals het komt, ze is niet te druk met het uitstippelen van een carrière die uiteindelijk naar Hollywood leidt.

"Natuurlijk denk ik wel na over nieuwe stappen. Voor nu ben ik even klaar met Abbey het schattige meisje, die rol heb ik vaak genoeg gespeeld. Verder ben ik overal wel voor in. Ik kan zeggen dat ik alleen maar artistieke films wil doen, maar als er een of andere gigablockbuster voorbijkomt waarin ik in een sexy lingeriesetje met geweren moet zwaaien, lijkt me dat waanzinnig. Een Bondgirl, leuk toch?"

Familiefilm
Tien jaar in het vak. Als ze het uitspreekt, klinkt het best vreemd, geeft ze toe. "Nu is het even wat rustiger. Er staan wel wat dingen op stapel - in februari verschijnt de Nederlandse familiefilm Hotel de grote L - maar ik heb even wat meer vrije tijd om biertjes te drinken in Broer, of lekker naar feestjes te gaan."

Ze fladdert redelijk door het leven heen, erkent ze. Dat het vak haar goed afgaat, geeft de mogelijkheid hier en daar eens kieskeurig te zijn. Daarbij wordt vaak meteen een vraag opgeworpen over lonkende buitenlanden. "Ik zal er niet stom over doen: ik doe weleens auditie. Maar ik hoef niet per se ooit in een Amerikaanse film te spelen. Dan wordt het zo'n doel, waardoor, als het niet lukt, je alleen jezelf teleur kunt stellen. Terwijl ik blij ben dat ik al zo veel mooie dingen heb mogen doen. Het hóeft niet. Het zou leuk zijn. Ooit. Beetje nuchterheid, alsjeblieft."

Petticoat, donderdag om 20.30 uur, NPO 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden