Activiteiten in Amsterdam rondom Trumps inauguratie

Het is zover: de inauguratie van president-elect Donald Trump. In de VS gaan mensen de straat op om te protesteren, en ook in Amsterdam gaat de inauguratie niet geruisloos voorbij.

Op de dag van de inauguratie wordt geprotesteerd en gefeest op het Museumplein Beeld anp
Op de dag van de inauguratie wordt geprotesteerd en gefeest op het MuseumpleinBeeld anp

Op vrijdag 20 januari wordt eerst om 18.00 gedemonstreerd op de Dam. Onder de noemer Stop de Haat protesteren verschillende organisaties tegen seksisme, racisme en economisch beleid van rechts-populistische partijen. Daarna gaat het protest richting het Museumplein bij de Amerikaanse ambassade.

Omdat Trumps inauguratie een bittere pil voor velen is organiseert Bar Broker De Grote Help-Elkaar-De-Inauguratie-Door-Borrel, want samen (met een aantal white Russians) overleef je de avond wel.

Op zaterdag wordt gedemonstreerd in de stad. De Women's March vindt plaats op het Museumplein en begint om 12.00 uur bij de IAmsterdam letters. De organisatie benadrukt dat het een positieve demonstratie is, tegen haat en voor gelijke behandeling.

Aankomende dinsdag, als we allemaal weer een beetje bijgekomen zijn, wordt in de Balie gediscussieerd met Maarten van Rossem, Arjan van Veelen, James Kennedy en Bruce Katz. Het gaat deze avond over wat voor gevolgen de verkiezing van Trump heeft voor het leven in de stad, Trump is met name populair op het platteland. En vanzelfsprekend wordt de vergelijking met Nederland gemaakt.
Zaterdag 28 januari is er ook een programma rondom Trump in De Balie. Dan gaan experts met elkaar in gesprek in het kader van het Human Rights Weekend.

Ook wordt naar oplossingen gezocht. Dat doen ze op vrijdag 27 januari in Pakhuis de Zwijger, bij de eerst aflevering van Millenal Matters. Met 'millenials en en jonge doeners en denkers' wordt in kleine groepjes gesproken over hoe de toekomst van deze generatie eruit moet komen te zien.

Meer over de inauguratie van Trump? Volg ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden