Activisten verstoren lezing Shelltopman in De Rode Hoed

Een lezing van Shelltopman Ben van Beurden in de Rode Hoed is maandagavond onderbroken door milieuactivisten. Zeven als Moeder Aarde uitgedoste activisten riepen Shell op voorzichtiger om te springen met natuur en klimaat.

Actiegroep Je moeder verstoort lezing in De Rode Hoed Beeld Bart van Zoelen

"Lieve Ben," riepen de Moeders Aarde dwars door zijn speech. "Laten we eerlijk zijn. Je kunt niet blijven pompen." Vervolgens riepen ze de topman van het olie- en gasbedrijf op over te stappen op nieuwe energie. "Zodat je moeder weer trots op je kan zijn."

Voor de deur van De Rode Hoed werden de toehoorders van Van Beurdens Elsevierlezing ook al op het hart gedrukt goed op "je moeder" te passen. Na de korte onderbreking kon Van Beurden zijn lezing overigens gewoon voortzetten.

Onverantwoord
De Shelltopman noemde het 'onverantwoord' om helemaal te stoppen met de winning van fossiele brandstoffen. Vooralsnog bestaat wereldwijd slechts een vijfde van het energieverbruik uit elektriciteit, onderstreepte Van Beurden. Daar komt bij dat de wereldbevolking verder zal groeien, net als de levensstandaard, wat de vraag naar energie alleen maar verder zal opstuwen.

Verder herhaalde Van Beurden Shells belofte om per 2050 de CO2-uitstoot van alle door het energieconcern geleverde producten met de helft terug te dringen. Een klimaatneutrale energiehuishouding -dus netto nul CO2-uitstoot- zoals Nederland die per 2050 wil bereiken, houdt Van Beurden voor de hele wereld pas per 2070 voor mogelijk.

Binnenkort komt Shell met scenario's die moeten aantonen dat het mogelijk is om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken, beloofde Van Beurden verder. "Wij denken dat het kan."

Hij verklaarde zich daarbij bereid er een schep bovenop te doen als de samenleving vindt dat Shell dat moet doen. "We kunnen alleen geld verdienen als we de energie leveren waar de samenleving om vraagt."

Daarbij benadrukte hij ook de investeringen die Shell doet in duurzame energie, zoals waterstof en laadpalen, maar ook dat het aan de overheid is om een prijs te zetten op de uitstoot van CO2, volgens hem de beste manier om de uitstoot terug te dringen.

Imago
Van Beurden ging ook in op het imago van Shell. Een student zei vanuit de zaal dat Shell op de universiteit niet meer geldt als een van de populairste werkgevers en dat hij bang is dat hij zich op korte termijn voortdurend moet verantwoorden, "ongeveer zoals mensen die bij wapenfabrikanten werken".

Van Beurden antwoordde dat hij dat probleem heel goed kent. "Ik moet me ook voortdurend verantwoorden, bij barbecues, op feestjes en aan de ontbijttafel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.