Activisten: gevechten bij Syrische hoofdstad

Syrische regeringstroepen zijn vandaag op verschillende plaatsen in de buurt van de hoofdstad Damascus slaags geraakt met naar het verzet overgelopen militairen. Dat hebben activisten gezegd. Het zijn de eerste gevechten nabij Damascus sinds het regeringsleger enkele weken geleden de controle over de voorsteden wist te herwinnen.

Protesten in Homs. Beeld reuters
Protesten in Homs.Beeld reuters

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten begonnen donderdagnacht gevechten nabij Tal, aan de rand van Damascus. De strijd hield aan tot vrijdagochtend. Het Observatorium en de Lokale Coördinatiecomités (LCC) meldden ook gevechten in andere plaatsen in de buurt van Damascus. Zo zou onder andere zijn gevochten in Dumair en Qatana. Er zouden doden zijn gevallen, maar hoeveel is niet duidelijk.

In de oostelijke provincie Deir el-Zour, die grenst aan Irak, braken eveneens gevechten uit tussen Syrische regeringstroepen en overgelopen militairen, die zich hebben verenigd in het Vrije Syrische Leger. Daarbij is een persoon om het leven gekomen.

De gevechten laten de veranderende aard van het conflict zien: de opstandelingen openen nieuwe fronten, zodra het regime van president Bashar Assad de aandacht verlegt naar andere gebieden. 'Telkens wanneer het regime een specifiek gebied onder controle krijgt, zien we gevechten in nieuwe regio's', aldus activist Mustafa Osso. 'Dit lijkt de strategie van het Vrije Syrische Leger te zijn.'

Het Syrische ministerie van buitenlandse zaken liet vridag iin een verklaring via het staatspersbureau SANA weten dat de regering 'haar plicht blijft vervullen om haar burgers te beschermen, terroristen te ontwapenen en hen te straffen'. Tegelijkertijd zoekt zij een politieke oplossing voor de crisis die het land doormaakt 'in coördinatie met speciaal gezant Kofi Annan'.

Annan, die voor de Verenigde Naties en de Arabische Liga moet helpen zoeken naar een oplossing, sprak afgelopen weekeind twee keer met president Bashar Assad, zonder dat dit tot een doorbraak leidde. Hij brengt later vrijdag verslag uit aan de Veiligheidsraad.

Een deel van de Syrische oppositie zegt dat alleen militaire hulp een einde kan maken aan het geweld en Assad ten val kan brengen, maar er zijn geen landen die de oppositie openlijk van wapens willen voorzien. Frankrijk liet donderdag weten niet op verzoeken om wapenhulp te zullen ingaan, omdat dit tot een catastrofale burgeroorlog zou leiden.

Ondanks het aanhoudend gewelddadig optreden van de autoriteiten gingen in veel Syrische steden na het vrijdaggebed weer tienduizenden mensen de straat om te protesteren. De protesten vonden volgens activisten onder meer plaats in de stad Aleppo in het noorden, Hama en Homs in het midden en Daraa in het zuiden van het land. In Hassaka vielen een dode en in Aleppo verscheidene gewonden toen veiligheidstroepen het vuur openden, aldus het Observatorium en het LCC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden