Plus

Activisten: 'Dit was geen nuchter Fries uitje'

Na alle relativerende woorden van de verdachten kwamen donderdag activisten Mitchell Esajas en Jerry Afriyie aan het woord over de blokkade van de A7. "Dit was geen nuchter Fries uitje."

Patrick Meershoek
Voorstanders van Zwarte Piet voor de rechtbank in Leeuwarden Beeld anp
Voorstanders van Zwarte Piet voor de rechtbank in LeeuwardenBeeld anp

Het was niet de bedoeling geweest om de demonstratie te verhinderen. Ze hadden de kinderen in Dokkum een prachtige intocht van Sinterklaas willen bezorgen, en dat was prima gelukt. Ze hadden ook niets tegen de demonstranten tegen Zwarte Piet in de bussen: die waren op alle dagen van het jaar van harte welkom in Friesland, maar dus niet op de dag van de intocht, niet tussen de kinderen.

Dat waren mooie woorden op de eerste dagen van de rechtszaak, maar op dag drie sloeg de stemming toch behoorlijk om toen Mitchell Esajas, Jerry Afriyie en enkele medestanders voor het eerst plaatsnamen op de publieke tribune. De uitgelaten sfeer van de eerste dagen veranderde in grimmigheid met veel boze blikken. De activisten oogden als een plukje uitspelende supporters, per ongeluk in het risicovak geplaatst.

De aanwezigheid van de Amsterdamse activisten veranderde meteen ook de inhoud van het proces tegen de 34 verdachten van de blokkade op de A7 op 18 november van het vorig jaar. De verdachten die aan het woord kwamen, benadrukten in vrijwel identieke bewoordingen dat het om een ludieke actie ging, dat de sfeer op de weg gezellig was en dat het juist de tegenpartij geweest die zich had misdragen.

Tegengeluid
Esajas zorgde voor een tegengeluid door in te gaan op de emotionele impact van de ludieke actie op de inzittenden van de bussen die vanuit Rotterdam en Amsterdam op weg waren naar Dokkum. "Mannen met gebalde vuisten stormden op de bus af. De agressie spatte er vanaf. We waren bang dat de mannen de bus zouden binnenstormen om ons aan te vallen. Het was een van de angstigste momenten uit mijn leven."

De blokkade duurde nog geen half uur, maar de gevolgen van de actie zijn volgens de activist verstrekkend. "Mensen zijn bang gemaakt om te demonstreren tegen Zwarte Piet."Minstens zo zorgelijk noemde Esajas het dat geestverwanten van de verdachten wellicht hun voorbeeld zullen volgen, zeker nu Jenny Douwes en haar metgezellen op veel plekken in het land als helden worden afgeschilderd.T

Ten onrechte, zei Jerry Afriyie in zijn betoog voor de rechtbank over de verdachten. "Hopelijk krijgen ze hun verdiende loon. Dit was niet een nuchter Fries uitje op de A7. Dit was georganiseerde misdaad. Er was niets spontaans of ludieks aan wat die ochtend heeft plaats gevonden onder de ogen van de politie. (...) Geloof mij, Friesland, dit zijn geen helden. Uw kinderen en mijn kinderen verdienen betere helden."

Kinderen
Afriyie stond ook stil bij de herhaalde oproep van de verdachten dat zij in actie waren gekomen voor de kinderen. Die moesten in Dokkum in alle rust de intocht kunnen vieren. "Wie kan voor kinderen zijn en tegen een oproep voor een feest voor alle kinderen? Ik heb twee kinderen. Een omgeving zonder racisme creëren voor mijn kinderen behoort tot mijn ouderlijke verantwoordelijkheid."

Esajas en Afriyie vroegen de rechtbank om een schadevergoeding in natura: een verplichte cursus voor alle verdachten om een workshop te volgen over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet. De twee activisten voegden er aan toe dat zij de cursus zelf willen geven. Het hoongelach in het vak achter hen leek op voorhand te wijzen op een kleine opkomst, mocht het er van komen.

Toch is een nadere kennismaking misschien helemaal geen slecht idee. De rechtszaal was vanaf maandag elke dag goed gevuld geweest met verdachten, rechters, officieren, advocaten, journalisten, politiemensen en personeel van de rechtbank, maar met Esajas en Afriyie stapten donderdag de eerste zwarte mensen binnen. Dat zegt niets over het verloop van de zaak, wel iets over twee gescheiden werelden.

Lees de volledige verklaringen van Esajas en Afriyie: 'Actie van de blokkeerfriezen is fout, maar verklaarbaar'

Lees ook: Verdachten blokkade ontkennen eensgezind

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden