Activisten A1-A10 naar Kamer

AMSTERDAM - De leden van de actiegroep 'A1-A10-Oost-Beter Opgelost' gaan zich rechtstreeks richten tot Den Haag. CDA -Kamerlid Jonathan Weegink heeft hen uitgenodigd te komen praten over hun protest tegen de verbreding van de A1 en de A 10-Oost.De leden van de actiegroep, een groeiende groep mensen uit Diemen, Ouder-Amstel en Oost-Watergraafsmeer, zijn van mening dat de verbreding tot resultaat heeft dat er meer fijnstof vrijkomt, meer geluidshinder voor omwonenden ontstaat en de overlast van sluipverkeer toeneemt. De actiegroep vindt het verder ontoelaatbaar dat er in een zo zwaar belast gebied nog meer asfalt komt.

Voorstanders van de verbreding, zoals de VVD-fractie van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, zijn van mening dat de fileproblemen tussen Almere en Amsterdam door de verbreding sneller zijn op te lossen. Volgens een recent rapport van het Centraal Planbureau (CPB) zou dit werk een tot anderhalf miljard euro gaan kosten. De files kunnen er volgens het CPB binnen vier jaar mee worden uitgebannen.

Volgens Hilde Klaas uit Diemen, woordvoerder van de actiegroep, moet verder gekeken worden dan alleen het oplossen van het fileprobleem: ''Het draait er voor ons bewoners om dat de gezondheid door het toenemende verkeer wordt aangetast en dat onze leefomgeving gezonder moet worden. De luchtkwaliteit en de geluidsoverlast voldoen niet meer aan de Europese eisen en met de verbreding worden de normen nog ernstiger overschreden.''

Volgens Klaas wil de actiegroep zich niet alleen op de negatieve gevolgen richten, maar zich ook concentreren op de alternatieven: ''We zullen politici in Den Haag verzoeken creatief met oplossingen om te gaan. Dan kun je denken aan rekeningrijden, of aan een verbetering van het openbaar vervoer, zoals het inzetten van moderne bussen op de snelweg, of het goedkoper maken.''

Vorige maand stuurde de actiegroep al een open brief aan de Tweede Kamer, waarin aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van de eventuele verbreding van de A1 en de A10-Oost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden