Activist Jerry Afriyie terecht ontslagen als beveiliger

De bekende activist Jerry Afriyie kan zijn werk als beveiliger definitief niet opnieuw oppakken.

David van Unen
Afriyie in 2016 tijdens een demonstratie Beeld anp
Afriyie in 2016 tijdens een demonstratieBeeld anp

De korpschef van de Utrechtse politie stond in 2015 in zijn recht toen hij de licentie waarmee Afriyie dat beroep uit kon oefenen afnam. Dat heeft de rechter in Amsterdam deze week bepaald.

Afriyie werd in 2014 in Gouda gearresteerd toen Sinterklaas en z'n gevolg daar binnentrokken en hij met een aantal anderen protesteerde tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Hij werkte op dat moment als beveiliger voor een Utrechts bedrijf.

Die aanhouding verliep uiterst ruw. Afriyie zegt dat hij in een nekklem werd genomen, terwijl een Goudse agent aangifte tegen hem deed wegens mishandeling. Afriyie kreeg in juli vorig jaar een boete van 500 euro opgelegd omdat hij zich had verzet tegen de arrestatie.

(Tekst loopt door onder de video)

Dat hij inderdaad een agent mishandelde tijdens de aanhouding achtte het hof niet bewezen. Voor de politieleiding in Utrecht (eindverantwoordelijke voor werknemers in de beveiligingsbranche) desalniettemin aanleiding Afriyie zijn papieren af te nemen.

Mediation
En dat was, 'gelet op regelgeving en beleid', terecht. Teleurstellend, vindt Afriyie. Hij was ooit de opleiding tot beveiliger begonnen omdat de baan qua uren en flexibiliteit zo goed aansloot bij zijn werk als dichter, activist en spreker. De rechtbank stak er volgens Afrifyie veel energie in hem en de tegenpartij het zonder vonnis eens te laten worden. Maar daar wilde men volgens de activist niets van weten. "De politie zei letterlijk dat mijn situatie een voorbeeld moest zijn."

De rechter verklaarde het beroep ongegrond maar zette onderaan het vonnis wel dat het aanvragen van een nieuwe licentie waarschijnlijk wel kans van slagen heeft. Afriyie heeft er weinig vertrouwen in.

Rotterdam
Tijdens de Sinterklaasintocht van 2016 werd hij namelijk opnieuw gearresteerd, toen in Rotterdam. Hij denkt dat dat gegeven tegen hem gebruikt kan worden en dat de politie sowieso niet van plan is mee te werken aan een terugkeer in de beveiligingsbranche.

Hij verdient zijn geld nu met lezingen, optredens en gastlessen voor de Stichting Nederland Wordt Beter. De afgelopen week gaf hij er zes. "Ik merk dat steeds meer mensen mijn kant op komen. Ik verlies nu dit beroep, maar er wordt ook veel gewonnen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden