Activist Jerry Afriyie doet aangifte tegen Rotterdamse agenten

De Amsterdamse activist en dichter Jerry Afriyie heeft dinsdag aangifte gedaan tegen een aantal Rotterdamse politieagenten, die hem op 12 november hardhandig arresteerden.

Jerry Afriyie Beeld anp
Jerry AfriyieBeeld anp

Afriyie was die dag met een groep van ongeveer 200 mede-activisten in Rotterdam, naar eigen zeggen op doorreis naar Maassluis waar gedemonstreerd zou worden tegen Zwarte Piet. De groep werd ingesloten, gearresteerd en in stadsbussen gedreven.

De Rotterdamse politie verklaarde op 12 november over te zijn gegaan nadat aangeboden escort naar Maassluis geweigerd zou zijn. In Rotterdam was die dag een demonstratieverbod van kracht. Ook het Amsterdamse gemeenteraadslid Simion Bom (GroenLinks) en advocaat Michiel Pestman waren onder de arrestanten.

"Ik ben aangehouden terwijl ik mijn werk als advocaat deed," zei Pestman over de arrestatie. "Ik heb nog met mijn papiertje gewapperd. Dit krijgt nog een staartje. Ze zijn nog niet van mij af."

Apart genomen
Op beelden die later op Youtube zijn gezet, is te zien hoe Afriyie, terwijl hij al in de bus staat, daar nog eens uitgetrokken wordt en op hardhandige wijze apart genomen wordt van de groep.

"Het begint langzaamaan op een patroon te lijken," zegt Afriyie zelf. "Als ik aanwezig ben bij een demonstratie moet ik eruit gepikt worden, zo lijkt het. Het moet niet zo zijn dat ik per definitie een target ben."

Hoger beroep
De activist werd in 2014 op vergelijkbare wijze gearresteerd tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda. Begin oktober van dit jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat die aanhouding onterecht was en het politieoptreden disproportioneel. Het Openbaar Ministerie is tegen de uitspraak in beroep gegaan. De klacht die Afriyie in 2014 indiende tegen de politie kan, zolang de zaak nog niet afgehandeld is, niet in behandeling worden genomen. Het hoger beroep van het OM tegen de activist dient in februari.

Afriyie: "Daarom nu ook die aangifte. Het baart me zorgen dat een rechter al bepaald heeft dat een arrestatie van twee jaar geleden onrechtmatig was, maar dat het nu gewoon weer gebeurt." Afriyie verwacht de komende tijd meer aangiften van mede-activisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden