Actieweek moet nood lerarentekort duidelijk maken

Het lerarentekort in de stad is zo urgent dat scholen een actieweek beginnen om de politiek en ouders te doordringen van de nood.

De actieweek is een dringende oproep aan de politiek Beeld anp
De actieweek is een dringende oproep aan de politiekBeeld anp

Op=op is de slogan van de week, die woensdag begint. De actie zal niet bestaan uit stakingen of het naar huis sturen van kinderen, maar is een petitie en een filmpje die zo veel mogelijk verspreid moeten worden. Het idee komt van bbo, het breed bestuurlijk overleg van Amsterdamse schoolbesturen.

Harde actie is het niet, de schoolbesturen willen het 'inhoudelijk' houden. Maar ze willen wel laten zien dat de nood in Amsterdam nog hoger is dan in de rest van het land. Dit jaar zijn er 159 vacatures in het basisonderwijs. In 2023 zal dat oplopen tot 475 onvervulde vacatures, waardoor 15.000 leerlingen geen juf of meester zouden hebben.

Website
Daarbij heeft de stad de opdracht door het groeiende aantal inwoners nog veertig nieuwe scholen te beginnen. 'Maar wie gaat er lesgeven op die scholen?' vraagt bbo zich af.

De website www.lerarentekortisnu.nl laat de grootte van het probleem al dagelijks zien. De landelijke website die in de slipstream van actiegroep PO in actie is begonnen, houdt dagelijks bij hoe veel klassen in het basisonderwijs naar huis zijn gestuurd of iemand anders dan hun normale juf en meester voor de klas hebben.

Noodmaatregelen
In de negen weken dat de website bestaat zijn landelijk al meer dan 253.000 leerlingen geconfronteerd met noodmaatregelen door het lerarentekort. Concreet in Amsterdam moesten zeker negen scholen op de laatste dag voor de krokusvakantie hun leerlingen naar huis sturen of een (onbevoegde) vervanger voor de klas zetten.

Invallers zijn nauwelijks meer te vinden.

"We lopen op ons tandvlees," zegt Paul van Hattem van basisschool de Klimop. "En door de concierge of ander ondersteunend personeel als vervanger te moeten inzetten, teren we ook op hen in."

Rek is eruit
Ouders klagen regelmatig bij scholen dat hun kinderen weer werden ondergebracht in andere klassen of zelfs naar huis zijn gestuurd. Schoolbesturen voelden zich daardoor genoodzaakt ouders op het hart te drukken dat ze er echt alles aan doen, maar dat de rek eruit is.

De actieweek moet ouders informeren maar vooral een dringende oproep zijn aan de politiek om stevige maatregelen te nemen. Recente initiaiteven als starterswoningen voor leraren, subsidie voor zij-instromers en ruimere reis-en parkeervergoedingen zijn nog niet voldoende.

De petitie wordt na de verkiezingen aan het nieuwe college aangeboden.

Op woensdag 14 maart staken leraren in het basisonderwijs in Noord-Holland ook weer voor hogere salarissen en een algere werkdruk. De op=op-week hoort daar niet bij, maar sluit er wel bij aan, zegt een woordvoerder van Bbo.

"Het lerarentekort gaat ook over een gebrek aan goede betaling en werkdruk. Het vak van leraar is daardoor minder aantrekkelijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden