De Campagne

Actievoeren anno 2014: Jonge Democraten liggen stilletjes in Ikea in Zuidoost

Hoe trekken de politieke partijen de aandacht van de kiezer? Vandaag: D66-jongeren in bed bij Ikea.

De Amsterdamse Jonge Democraten pleiten voor meer betaalbare studentenwoningen. Geen huis, dan slapen bij Ikea, is de gedachte. Beeld Klaas Fopma
De Amsterdamse Jonge Democraten pleiten voor meer betaalbare studentenwoningen. Geen huis, dan slapen bij Ikea, is de gedachte.Beeld Klaas Fopma

Jamaro wil uit Småland worden opgehaald en - dingdong - Mark en Edward zijn hun ouders kwijt. Bij de Ikeavestiging in Zuidoost is het een doorsnee donderdagavond. Behalve dan op de slaapafdeling, waar de bedden in bezit zijn genomen door een groep van twintig jongeren. Ze lezen, kletsen, kijken tv op hun laptop of leggen samen een kaartje.

Het ziet er heel gezellig en vredig uit, maar hier wordt actiegevoerd. De jongeren, allen lid van de Amsterdamse afdeling van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, vragen aandacht voor het volgens hen schrijnende gebrek aan studentenhuisvesting in Amsterdam. Geen betaalbare kamer in de stad? Dan maar slapen bij Ikea.

Timing
De Jonge Democraten zijn volkomen onafhankelijk van D66. Ze dragen boven hun pyjamabroeken dan ook geen shirts van D66, maar van hun eigen organisatie. Het D66-logo is überhaupt nergens te bekennen. Maar dat deze actie in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is georganiseerd, is natuurlijk niet geheel toevallig. En met hun roep om meer betaalbare studentenwoningen zitten de Jonge Democraten geheel op de partijlijn van het Amsterdamse D66.

Als nazaten van John Lennon en Yoko Ono liggen ze in de Ikeabedden. Een kleine inspectie van hun lectuur bevestigt de reputatie van D66 als intellectuele partij. Gelezen wordt onder meer in Sartre (in het Frans nog wel), het negentiende-eeuwse Over vrijheid van John Stuart Mill en de Süddeutsche Zeitung. Maar op die laptops wordt gewoon gekeken naar Salzburg-Ajax en Wie is de mol?

Etend actievoeren
Ikea heeft vrede met de actie, die vooraf keurig is aangekondigd. 'Welterusten,' zegt een vrolijke Ikea­medewerker als de actievoerders zich installeren. Later krijgen ze ook wat te eten aangeboden: Zweedse gehaktballetjes, wat anders? Als één van hen laat weten dat hij vegetariër is, zegt Floor van der Zee, de voorzitter van de Amsterdamse JD: 'Kom op, een echte student eet ook vlees!'

Maar zowaar, niet veel later worden ook vegetarische balletjes aangeboden. Het soupertje wordt besloten met vers fruit. Een meisje: 'Wauw, dat krijg ik bij mijn ouders niet eens.' Het is een nogal in zichzelf gekeerde actie. Er worden geen folders uitgedeeld, gesprekken met Ikeabezoekers zijn er nauwelijks. 'Dat wij er zijn, ís de actie,' zegt een JD'er. Is het een geslaagde actie? 'Ja hoor, de media zijn er toch?'

Actievoeren anno 2014
Om vijf voor negen klinkt - dingdong - de oproep dat alle bezoekers het pand dienen te verlaten. De Jonge Democraten mogen nog een kwartiertje in de bedden blijven liggen, maar de hele nacht in Ikea doorbrengen zit er echt niet in. Er staan plotseling opvallend veel mannen in gele bedrijfskleding rond de bedden, sommigen met walkietalkies. Maar de JD'ers pakken zonder problemen hun spullen bij elkaar. 'Wij zijn niet van het rellen,' zei Van der Zee eerder op de avond al.

Ikea heeft nóg een verrassing: buiten staat voor de Jonge Democraten een touringcar klaar die hen naar een gewenste locatie in de stad zal vervoeren. Actievoeren anno 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden