Update

Actievoerders demonstreren in Amsterdam tegen Israël

Duizenden demonstranten kwamen vanmiddag bijeen op het Museumplein. Foto ANP Beeld
Duizenden demonstranten kwamen vanmiddag bijeen op het Museumplein. Foto ANP

AMSTERDAM - Actievoerders hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de aanvallen van Israël op de Gazastrook. De organisatie sprak van 10.000 betogers, de politie telde er 1500. De demonstranten willen dat er een einde aan het Israëlische offensief komt. Ook vinden ze dat de Nederlandse regering het militaire ingrijpen openlijk moet veroordelen.

De betoging was een initiatief van ruim 25 organisaties. Daaronder zijn het Nederlands Palestina Komitee, Internationale Socialisten, Milli Görüs Nederland, Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en Een Ander Joods Geluid.

De demonstranten kwamen rond één uur bij elkaar op het Museumplein. Daar sprak onder anderen SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel hen toe. Hij bekritiseerde de houding van de Nederlandse regering, die volgens hem wel de raketaanvallen van de islamitische organisatie Hamas op Israël ziet, maar niet het geweld van Israël. ,,Dat betekent dat de Nederlandse regering ofwel blind ofwel medeplichtig is. De Nederlandse regering mag niet zwijgen'', meende Van Bommel.

Kort na 14.00 uur begonnen de demonstranten aan een protestmars door het centrum van de stad. Velen hadden zich gehuld in Palestijnse sjaals of sjouwden met Palestijnse vlaggen. Ze droegen spandoeken met teksten als 'stop de aanvallen op Gaza'. Ook riepen ze leuzen als 'Israël, terrorist' en 'intifadah, intifadah, Palestina vrij'. Onder anderen Van Bommel en activiste Gretta Duisenberg schreeuwden die laatste tekst mee.

Een aantal demonstranten droeg vlaggen van de bewegingen Hamas en Hezbollah of portretten van de leiders van die organisaties. Een groep jongens verbrandde en vertrapte een Israëlische vlag.
Hoewel de demonstratie rustig verliep, hield de politie toch enkele personen aan. Onder hen was een vrouw die een spandoek met een tekst over de Holocaust bij zich had en een demonstrant met een katapult. Ook namen agenten een Israëlische vlag in beslag. Betogers hadden die afgepakt van een man die zich onder hen had begeven en wilden de vlag in brand steken.

Tegelijkertijd met de demonstratie in Amsterdam vonden ook elders in de wereld betogingen plaats, onder meer in Londen. De afgelopen week waren er in Den Haag en Rotterdam ook al protesten tegen het optreden van Israël. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden