Plus

Acties tegen 'crimineel' goud: álles moet genoteerd worden

Amsterdam telt zeker 45 juweliers die goud inkopen van particulieren. Die markt is aantrekkelijk voor criminelen. De gemeente controleert nu zwaar, en vindt van alles.

Paul Vugts
Controle in Gold Center in de Kinkerstraat. Beeld Amaury Miller
Controle in Gold Center in de Kinkerstraat.Beeld Amaury Miller

Een vrouw uit Zuidoost komt volgens de administratie van Juwelier Van Wou in De Pijp om de paar dagen voor forse bedragen goud verkopen. Dan weer een armband van 3500 euro, dan weer een '18-karaats, dikke ketting' van 7800 euro, dan weer voor 1300 euro of wat kleinere bedragen.

Het is keurig haar eigen goud, 'honderd procent zeker', en ze wil met de opbrengsten een bedrijf opzetten, bezweert eigenaar Munkidh al Mubarak tegenover de ambtenaar die zijn Digitaal Opkopers Register (DOR) controleert - een register waarin ook goudhandelaars minutieus al hun aankopen van tweedehands goud behoren te beschrijven om heling van gestolen goederen tegen te gaan.

Ze moeten niet alleen de identiteit van de verkoper en de waarde van de ingekochte ketting, ring of armband vastleggen, maar ook gedetailleerd het aangekochte goed omschrijven. Liefst met een foto.

Criminele inmenging
Zijn de spullen weer verkocht, dan moet ook dat worden ingevuld. Zoals de Rolex die blijkens de administratie nu nog officieel tot de voorraad van Juwelier Van Wou behoort maar volgens Al Mubarak al lang weg is.

In de administraties moet van aangekocht en verkocht goud zijn terug te vinden zijn om hoeveel karaat het gaat en wat het gewicht is, anders valt uiteraard niets te controleren.

Kostbaarheden die uitbaters 'voor familie' in de kluis bewaren, moeten zo gedetailleerd worden geregistreerd dat een controleur met een telefoontje naar dat familielid eenvoudig kan verifiëren of diegene de juwelen inderdaad in die details kan beschrijven.

De goudhandel is 'zeer kwetsbaar' voor criminele inmenging en witwassen, omdat bijvoorbeeld inbrekers van hun gestolen waar af willen, omdat in de handel veel contant geld omgaat, omdat goud wereldwijd op waarde wordt geschat en relatief eenvoudig langs de douane is te leiden.

De gemeente heeft alle goudopkopers gewaarschuwd dat ze onder meer dat DOR-systeem zorgvuldig moeten bijhouden, maar die boodschap is duidelijk niet overal goed doorgekomen.

Sterker, van de vier juweliers die een forse ploeg controleurs van verscheidene gemeentelijke afdelingen, de Belastingdienst en de politie maandag aandoet, lijkt maar één het systeem behoorlijk op orde te hebben - al moet een diepgaandere controle later uitsluitsel geven.

Gemoedelijk
De administraties en registers van de zaak in De Pijp en Gold Center Amsterdam in de Kinkerstraat vertonen vele hiaten. De eigenaars krijgen een officiële waarschuwing en kunnen in september weer een bezoek verwachten.

De broers Hadodo zeggen in hun zaak aan de Kinkerstraat wat meer goudhandelaars zeggen: ze waren niet op de hoogte van de finesses van dat DOR-systeem en de verplichtingen die dat oplevert. "Het is toch wat nieuws en wij hadden sinds de invoering in 2016 niets gehoord over alle details die we moeten invoeren. De politie vond alles eerder wel oké. We zijn weer even bijgeschoold."

De gemoedelijke toon waarop de uitbaters van de zaken in De Pijp en de Kinkerstraat de controleurs uitvoerig te woord staan - terwijl een ploegje 'handhavers' voor de deur de wacht houdt - is een heel andere dan die waarop een eigenaar in Nieuw-West het onaangekondigde bezoek in de ochtend heeft ontvangen.

Terwijl zijn vader in het kantoor achter de rijkgevulde zaak in de weer is met de controleurs van gemeente en Belastingdienst, bijt zijn zoon een agent toe dat hij Operatie Goudzoeker niet 'vervelend' vindt, zoals de agent zei te begrijpen, 'maar irritant'. "Kinderen zijn vervelend, jullie zijn irritant."

De tabakszaak die zijn broer in het pand ernaast uitbaat, is onlangs dichtgetimmerd omdat daar illegaal werd gegokt en er was geschoten. Dat kan het chag­rijn jegens de overheid hebben aangewakkerd.

Als de 'handhavers' voor de deur ook nog de buddyseat van zijn scooter willen controleren als hij daar mokkend op wil wegrijden, blijft de stemming ijzig.

Proces-verbaal
De gemeenteambtenaar die in de kluis dertig tot veertig tweedehands gouden armbanden, ringen en kettingen heeft aangetroffen plus voor tienduizenden euro's aan ongeregistreerd goud 'van familieleden', geeft de uitbater van de winkel een proces-verbaal. Het Openbaar Ministerie moet beslissen welke sanctie gepast is.

Overigens kan het veel erger dan tijdens deze eerste gezamenlijke controle door de verschillende instanties is aangetroffen.

De afdeling op het stadhuis die strijdt tegen 'ondermijning' (vermenging van boven- en onderwereld) trof in de Eerste Van Swindenstraat in Oost zes goudhandelaren, die allemaal zijn bezocht. In verder onderzoek zijn in de hele stad 45 goudopkopers in kaart gebracht.

De eigenaar van Goudpaleis Amsterdam in de Eerste Van Swindenstraat, die aanvankelijk vriendelijk meewerkte, bleek een geladen vuurwapen onder handbereik te hebben, een flesje traangas en munitie. Zijn zaak is gesloten op last van burgemeester Jozias van Aartsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden