Acties streekvervoer dit keer in Noord-Holland

Het streekvervoer staakt donderdag opnieuw, dit keer in de regio Noord-Holland. Treinen, trams, metro's en stadsbussen in Amsterdam blijven wel gewoon rijden.

Het Parool/ANP
De chauffeurs in het streekvervoer voeren al weken estafettestakingen. Beeld anp
De chauffeurs in het streekvervoer voeren al weken estafettestakingen.Beeld anp

Op donderdag rijdt het streekvervoer van Connexxion niet in Noord-Holland in de regio's Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Amstel-Meerlanden.

De estafettestaking treft daarmee onder andere het busverkeer bij Haarlem en luchthaven Schiphol. "Zo'n 85 procent van de chauffeurs is vanmorgen niet uitgereden, in Hoorn zelfs 100 procent, daar rijdt geen enkele bus," aldus een woordvoerster van de FNV. "De chauffeurs die wel aan het werk zijn gegaan, zijn meestal uitzendkrachten en enkele werkwilligen in vaste dienst."

Dinsdag staakte het streekvervoer al in delen van Zuid-Holland, Overijssel en Flevoland.

Volgens Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer, hebben de chauffeurs nog geen verbeteringsvoorstellen gezien. "Nog steeds is de actiebereidheid ongekend hoog."

Arbeidsvoorwaarden
Werknemers van regionale vervoersbedrijven leggen het werk neer, omdat ze betere arbeidsvoorwaarden in hun nieuwe cao willen. Ze vinden de werkdruk te hoog en willen betere afspraken over loon en over de plaspauzes. De cao streekvervoer geldt voor 12000 werknemers.

Vooralsnog verwachten de bonden nog geen akkoord of een nieuw overleg met de werkgevers. De acties gaan daarom door. De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zegt het conflict "erg graag" op te willen lossen. "Iedereen moet op een normale manier kunnen pauzeren, waar dat nu niet kan gaan we dat oplossen."

De VWOV noemt de eisen onhaalbaar en onbetaalbaar. "De bonden willen alleen maar terug aan tafel komen als wij op voorhand hun eisen inwilligen. Eén van die eisen is vijf minuten extra betaalde pauze per 150 minuten, ongeacht de situatie. Dat betekent een jaarlijkse kostenstijging van 5 procent. Daar komt het loonbod vervolgens nog bovenop."

Overzicht
De stakingen beginnen vanaf de eerste rit van de dag en duren tot en met de laatste dienst. Op 9292 is een actueel overzicht te zien van welke bussen en treinen niet rijden.

In april en mei legden de streekvervoerders het werk ook al neer. De chauffeurs in het streekvervoer voeren al weken estafettestakingen, steeds in een andere provincie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden