Acties op til bij sanerend Tata Steel

Er komen acties bij staalbedrijf Tata Steel in Velsen-Noord als het Indiase moederbedrijf niet afziet van zijn reorganisatieplannen. Woensdag bevestigde Tata dat er 1600 banen in Nederland verloren gaan. ‘Dat laten we niet gebeuren.’

Tata maakte formeel bekend dat 1600 arbeidsplaatsen in Nederland, 1000 in Groot-Brittannië en 350 elders in Europa vervallen. De top van Tata Steel heeft volgens Van Wieringen toegezegd binnen twee weken met uitgebreidere plannen te komen. Beeld AFP
Tata maakte formeel bekend dat 1600 arbeidsplaatsen in Nederland, 1000 in Groot-Brittannië en 350 elders in Europa vervallen. De top van Tata Steel heeft volgens Van Wieringen toegezegd binnen twee weken met uitgebreidere plannen te komen.Beeld AFP

De ingreep lekte vorige week al uit. Tata wil na de mislukte fusie met de branchegenoot ThyssenKrupp zijn activiteiten saneren om 800 miljoen euro te bezuinigen.

Woensdag overlegde het moederbedrijf voor het eerst formeel met de personeelsvertegenwoordigers van de Europese vestigingen, in Wales. “Het was heel, heel oppervlakkig,” aldus or-voorzitter Frits Van Wieringen. “We willen weten: waar verdwijnen die 3000 banen? Daar is niets over gezegd.”

Tata maakte alleen formeel bekend dat 1600 arbeidsplaatsen in Nederland, 1000 in Groot-Brittannië en 350 elders in Europa vervallen. De top van Tata Steel heeft volgens Van Wieringen toegezegd binnen twee weken met uitgebreidere plannen te komen. Voor die tijd wil de bedrijfdstop niet praten over een sociaal plan.

Acties

Vakbond FNV is al begonnen met het voorbereiden van acties. “Op 10 december overleggen we met onze leden,” zegt bestuurder Aad in ’t Veld. “We moeten even afwachten en de ondernemingsraad, directie en raad van commissarissen van Tata Steel Nederland de kans geven een standpunt te bepalen, maar ik kan me niet voorstellen dat onze leden geen acties zouden willen.” Die vinden dan op zijn vroegst in januari plaats. Ook CNV overlegt over acties.

In ’t Veld is teleurgesteld over de vage plannen. “Wij hadden verwacht dat na vandaag duidelijk zou zijn hoe Tata de bezuinigingen wil doorvoeren, maar eigenlijk hebben we alleen gehoord dat het plan 1 april klaar moet zijn. Tot die tijd zitten de medewerkers in onzekerheid.”

Volgens Tata is de ingreep onvermijdelijk om het bedrijf concurrerend te houden in de felle concurrentiestrijd met Aziatisch staal. Vooral China dumpt staal in de rest van de wereld, omdat vanwege de handelsoorlog met de VS Chinese staalexporten naar dat land duurder zijn geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden