Update

Acties KLM-personeel opgeschort

Onderhandelingen tussen KLM en cabinevakbond VNC hebben nog niets opgeleverd.

FNV deelt flyers uit bij de ingang van het KLM-bemanningscentrum.Beeld anp

De twee kwamen vrijdag weer in gesprek. Zaterdag deed KLM een nieuw voorstel voor het conflict over pensioenen, het schrappen van een cabinelid en nieuwe cao-afspraken. FNV Cabine is boos en praat nog niet mee.

"In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben wij op de valreep, voordat de werkonderbreking van start zou gaan, nog een voorstel van KLM ontvangen," aldus een mededeling van VNC aan haar leden. "VNC vindt dit voorstel interessant genoeg om er over door te praten en daarbij de werkonderbrekingen op te schorten.

Nieuw voorstel
KLM heeft het nieuwe voorstel in de nacht van vrijdag op zaterdag gedaan, met daarin voorstellen om zowel het slepende conflict over pensioenen op te lossen als bezuinigingsmaatregelen te regelen. VNC weigerde tot nu over een nieuwe bezuinigingscao te praten, zolang de pensioeningreep niet van tafel werd gehaald.

KLM is tevreden. "KLM is verheugd dat VNC de acties opschort en toch de weg van de dialoog kiest. FNV gaat het voorstel bestuderen en schort de acties op. De twee cabine vakbonden hebben hiertoe besloten op basis van gesprekken die geleid hebben tot een nieuw integraal voorstel van KLM dat ingaat op de pensioenregeling, de cabinemaatregel en de cao.

Verontwaardiging
Volgens FNV ligt dat anders. De bond is verontwaardigd over de plotse omslag van de veel grotere zusterbond VNV. "Zonder enige vorm van overleg met ons heeft VNC op basis van een in de holst van de nacht gezonden voorstel van KLM besloten om de acties van het KLM cabinepersoneel op te schorten," aldus bestuurder Zakaria Boufangacha.
"Om verwarring, veiligheidsrisico's en oplopende spanning onder het cabinepersoneel te voorkomen is daardoor voor ons geen andere mogelijkheid dan de acties ook op te schorten. We houden ons ultimatum wel overeind."

FNV ziet vooralsnog weinig nieuws in het KLM-voorstel, waarin wordt voorgesteld de gewraakte maatregel om op 40 procent van de intercontinentale vluchten een bemanningslid te schrappen, af te blazen. "Op het eerste gezicht lijkt KLM nog altijd vast te houden aan het betalen van een hoge prijs door het cabinepersoneel voor het van tafel halen van deze maatregel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden