Update

Acties beveiligers Schiphol gaan door

Overleg tussen FNV, Schiphol en de beveiligingsbedrijven op de luchthaven over verbetering van de werkdruk en arbeidsomstandigheden heeft geen resultaat opgeleverd. De acties door beveiligers gaan door.

De protestacties gaan voorlopig door Beeld anp
De protestacties gaan voorlopig doorBeeld anp

Dit liet de vakbond donderdag weten. Schiphol en de beveiligingsbedrijven bereikten eerder deze week overeenstemming met de overige vakbonden over een plan van aanpak. Er worden de komende tijd extra beveiligers aangenomen zodat het personeel bij de veiligheidscontrole minder lang achtereen hoeft te staan.

FNV is ontevreden omdat het nieuwe regime pas in september ingaat. Ook worden klachten over fel licht, warmte en geluidsoverlast volgens de bond niet serieus genoeg genomen. "De beveiligers wachten al jaren op een verbetering van hun arbeidsomstandigheden," aldus bestuurder Leen van der List. "Die moet er nu gewoon komen."

Onrealistisch
De vakbond wil dat de maximale statijd al per 1 juli wordt verlaagd van tweeënhalf naar twee uur. Schiphol en de beveiligingsbedrijven G4S, I-SEC en Securitas noemen die eis "onrealistisch." Eerst moet nieuw personeel geworven, gescreend en opgeleid worden. De acties vinden de werkgevers "ongepast en onaanvaardbaar."

Een deel van de beveiligers legde afgelopen week al een paar keer kortstondig het werk neer. Veel poortjes waren daardoor tien tot twintig minuten dicht. Wanneer de volgende de werkonderbreking precies is, kon Van der List desgevraagd niet zeggen. "Maar reken erop dat er in de komende 24 uur iets gaat gebeuren," zei hij.

Veiligheidscontroles
Daarbij blijft het uitgangspunt dat de reizigers er zo min mogelijk last van hebben. Acties waarbij de veiligheidscontroles uren stil komen te liggen zijn dan ook niet aan de orde, zei Van der List.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden