Actieplan Randstad bij overstromingen

Foto ANP Beeld
Foto ANP

DEN HAAG - Overheden in de Randstad hebben hun krachten gebundeld om gezamenlijk op te treden in geval van overstromingen. In het zogenoemde Coördinatieplan Dijkring 14 staat beschreven hoe de veiligheidsregio's, waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat zo effectief mogelijk kunnen samenwerken als er grootschalige wateroverlast dreigt. Dat heeft de provincie Zuid-Holland woensdag bekendgemaakt.

Dijkring 14 is de geografische benaming van het randstedelijk gebied dat delen van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht omvat en waar 3 miljoen mensen wonen. Aan het actieplan is twee jaar van voorbereiding vooraf gegaan. Volgens de initiatiefnemers is het voor het eerst dat er op het niveau van de Randstad afspraken zijn gemaakt om een grootschalige overstroming gezamenlijk aan te pakken.

Het initiatief voor het actieplan is genomen door de zes veiligheidsregio's binnen Dijkring 14: Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, Hollands-Midden, Kennemerland en Utrecht. Ze willen met een gecoördineerde aanpak voorkomen ''dat er bij een werkelijke overstroming te veel tijd verloren gaat met een onvolledig geïnformeerde rampenbestrijding die zichzelf voor de voeten loopt.'' Ook de communicatie met de inwoners moet eenduidiger.

Binnen het gebied liggen 59 gemeenten. Dijkring 14 is van grote economische betekenis: 65 procent van het bruto nationaal product (bnp) wordt er verdiend. Donderdag ondertekenen alle partijen een samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurt op het Zuid-Hollandse provinciehuis in aanwezigheid van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden