Actiegroepen melden zich voor landelijke intocht Sint

Tot nu toe hebben zich vier actiegroepen gemeld die willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad.

ANP
Tegenstanders van Zwarte Piet Beeld anp
Tegenstanders van Zwarte PietBeeld anp

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er twee pro- en twee anti-Zwarte Piet.

Onder de tegenstanders van Zwarte Piet is de groep Inclusief sinterklaasfeest Zaanstad, die zichzelf op Facebook kenbaar heeft gemaakt. De andere tegenstander is volgens de woordvoerder een individu, maar het is niet bekendgemaakt om wie het gaat.

De Nederlandse Volks-Unie is een van de groepen die voor Zwarte Piet gaan demonstreren, laat een woordvoerder van de extreemrechtse partij weten. ,,Ze zullen met enkele tientallen mensen aanwezig zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken", aldus een woordvoerder.

Kevin Panen en Kees Kopper
Op Facebook kondigen andere voorstanders van Zwarte Piet ook een demonstratie aan, de 'Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam'. Volgens het Noordhollands Dagblad zijn de initiatiefnemers Kevin Panen uit Zaandam en Kees Kopper uit Wormer.

Actievoerders hebben nog tot woensdag de tijd om zich aan te melden bij de gemeente. Vervolgens krijgen de voor- en tegenstanders met wie afspraken zijn gemaakt, plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen.

Volgens de zegsman van de gemeente zijn het twee locaties langs de route, die ver uit elkaar liggen en die worden afgescheiden van de kinderen. Dit om confrontaties te voorkomen.

Demonstratievakken
De groepen moeten tijdens de intocht in hun vak blijven en zelf voor een ordedienst zorgen. Ook wil de gemeente vooraf weten hoeveel mensen er komen. Kleding die het gezicht grotendeels bedekt en het gebruik van drugs en alcohol is verboden in de demonstratievakken.

Kick Out Zwarte Piet
Tot nu toe is er in Zaanstad nog geen aanmelding binnen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die eerder deze week liet weten bij achttien regionale intochten te willen demonstreren.

De aanhangers van KOZP werden vorig jaar met een snelwegblokkade tegengehouden toen ze onderweg waren naar de landelijke intocht in Dokkum. Vrijdag legde de rechter hiervoor taakstraffen op tot 240 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden