Actiegroep naar de rechter om 'verengelsing' van het onderwijs

Actiegroep Beter Onderwijs Nederland (BON) wil een rechtszaak aanspannen tegen de 'verengelsing' van het hoger onderwijs.

Lorianne van Gelder
De actiegroep hekelt al jaren de toename van Engelstalige opleidingen op het hbo en op universiteiten. Beeld anp
De actiegroep hekelt al jaren de toename van Engelstalige opleidingen op het hbo en op universiteiten.Beeld anp

De actiegroep hekelt al jaren de toename van Engelstalige opleidingen op het hbo en op universiteiten, maar dreigt nu met een rechtsgang als de nieuwe regering niet werk gaat maken van het handhaven van Nederlands in het hoger onderwijs. De actiegroep verwijst naar artikel 7.2 van de Wet op het hoger onderwijs, waarin staat dat studies in principe in het Nederlands moeten worden gegeven.

BON vindt de toename van Engelse opleidingen schadelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. "Studenten kunnen niet op dezelfde manier kennis vergaren in het Engels als in hun moedertaal," zegt woordvoerder van BON Presley Bergen.

"Bovendien spreken Nederlandse docenten vaak niet goed genoeg Engels." Ook benadrukt de actiegroep dat de meeste studenten na hun studie in een Nederlandse baan terecht komen en dat goede beheersing van het Nederlands daarvoor essentieel is.

Steeds meer hbo's en universiteiten bieden inderdaad Engelse opleidingen aan. Meer dan de helft van de masteropleidingen aan Nederlandse universiteiten is in het Engels. Zelfs opleidingen die in het Nederlands worden gegeven, maken vooral gebruik van Engelstalige literatuur.

Internationale positie
Ook de Raad van de Nederlandse taal en letteren pleitte onlangs voor een sterkere positie van het Nederlands in het hoger onderwijs.

BON stelt dat vooral financieel-­economische overwegingen een rol spelen bij de toename van Engels in het hoger onderwijs. "Het gaat universiteiten en hogescholen om cijfertjes en geld. Dat is ook omdat ze niet genoeg geld krijgen van de overheid. Dan moeten ze wel."

Bestuurders van onderwijsinstellingen zouden meer - goed betalende - internationale studenten willen trekken, ten koste van kwalitatief onderwijs in het Nederlands. Universiteiten benadrukken dat ze Engels nodig hebben om hun internationale positie te versterken en de stevige academische concurrentie aan te gaan.

Bij de UvA werpen de Engelstalige opleidingen in elk geval hun vruchten af: de universiteit noteerde voor komend jaar 50 procent meer voorlopige aanmeldingen van internationale studenten, onder meer dankzij de nieuwe Engelstalige economische bachelor waarvoor 3600 studenten zich hebben aangemeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden