Actiegroep eist zelfstandige doorstart van Xs4all

De opstellers van een petitie tegen het verdwijnen van Xs4all eisen dat KPN meewerkt aan een zelfstandige doorstart van de internetaanbieder en werken aan stappen als KPN daar geen gehoor aan geeft.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

De onlinepetitie die daags na de bekendmaking van het opheffingsplan werd gestart, heeft inmiddels 39.600 ondertekenaars getrokken.

Dit weekend heeft de bedenkster van de actie, Kirsten Verdel, met een groep medestanders een actiegroep opgericht.

Vooralsnog bestaat het comité uit oud-medewerkers, naast Verdel onder anderen oud-directeur Doke Pelleboer, oud-woordvoerster Sjoera Nas maar ook uit verwanten als Waag-voorzitter Marleen Stikker en campagnemanager Bob Overbeeke.

"Maar naast alle handtekeningen hebben we de afgelopen week ook meer dan duizend mailtjes ontvangen van mensen die willen meehelpen en -denken aan een oplossing," zegt Verdel.

Logische uitweg
Hun eerste stap: KPN vragen om een gesprek. 'Xs4all is altijd een mix geweest van zakelijkheid en idealisme,' schrijven ze in hun uitnodigingsbrief aan de KPN-top. 'Klanten en medewerkers hebben er helaas geen enkel vertrouwen in dat dit bij KPN ook zo zal zijn. Xs4all opdoeken en zoals KPN zegt zorgvuldig omgaan met producten, diensten en klanten en het beste van Xs4all integreren in KPN zal daarom ook niet werken. (...) Maar er is een logische uitweg. Over die uitweg en hoe die er uit zou kunnen zien, willen we namens de ondertekenaars graag met jullie spreken.'

De actiegroep wil zich nog niet in de kaart laten kijken over de plannen, maar die zouden bestaan uit het verzelfstandigen van Xs4all onder KPN-vlag. "Onze inzet is het behoud van onafhankelijkheid van Xs4all en hoe de provider een belangrijke maatschappelijke rol kan blijven spelen."

KPN heeft laten weten bereid te zijn te praten maar de kans dat aan een redding wordt meegewerkt, is ongewis.

Uit een reconstructie van Het Parool bleek zaterdag dat KPN al vier jaar werkt aan het opdoeken van Xs4all. De actiegroep overweegt een gang naar consumentenmarktbewaker ACM mocht het zo ver komen.

In de nacht van zondag op maandag is een website live gegaan, xs4allmoetblijven.nl, komende week volgt een actiebijeenkomst in Amsterdam.

Lees ook: KPN heeft Xs4all al vier jaar op de korrel

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden