Actiegroep dreigt met rechtszaak om Lelystad Airport

Kom niet naar Lelystad Airport, anders slepen we je voor de rechter. Met die strekking hebben twaalf luchtvaartmaatschappijen op Schiphol deze week een dreigbrief gekregen van actiegroep Hoog Overijssel. Ze moeten maar op Schiphol blijven.

Herman Stil
null Beeld ANP Foto
Beeld ANP Foto

"Hún vliegtuigen veroorzaken straks rechtstreekse schade bij ons," zegt voorzitter Jan Rooijakkers. "Ze vliegen kilometers laag over de regio."

Dat zulke 'laagvliegroutes' worden opgelegd door de luchtverkeersleiding - op basis van overheidsregels - ontneemt hen volgens Rooijakkers geen verantwoordelijkheid. "Zíj kiezen ervoor om naar Lelystad te gaan. Dan kiezen ze er ook willens en wetens voor ons schade te berokkenen. Ze kunnen ook gewoon op Schiphol blijven."

Hij spreekt tegen dat het actiecomité daarmee de vermeende vliegoverlast boven dunbevolkte gebieden in Overijssel afwentelt op Schiphol­bewoners.

"In het Nederlands recht is vastgelegd dat veroorzakers schade zo veel mogelijk moeten beperken. Als jouw huis onder water loopt omdat de kraan lekt, wil de verzekering wel weten of je daar niet iets aan had kunnen doen."

Laconiek
De aangesproken luchtvaartmaatschappijen reageren laconiek op de zoveelste pr-stunt van het succesvolle Lelystadverzet.

"We delen de zorg van Hoog Overijssel dat door het laagvliegen sprake kan zijn van onnodige overlast onder de aanvliegroutes van en naar Lelystad Airport. Maar we vinden de brief nogal voorbarig. Lelystad Airport gaat op z'n vroegst in het voorjaar van 2020 open en ook dat is nog hoogst onzeker."

"We kunnen ons niet voorstellen dat een luchtvaartmaatschappij juridisch aangesproken kan worden op het vliegen naar een luchthaven waarvan de routes en vlieghoogtes worden vastgesteld door de autoriteiten."

Speldenprik
Voor Hoog Overijssel is het pas een eerste speldenprik. "Dit zal niet onze enige actie zijn. We bereiden ook juridische stappen voor tegen de overheid en de Schiphol Groep."

Ook in Brabant zien tegenstanders van vliegtuigen de overlast liever op Schiphol. Volgens actiegroep BVM2 blijkt uit gemeentelijk onderzoek dat de groei van Eindhoven Airport, even­eens nodig om Schiphol te ontlasten, niet kan doorgaan omdat daarmee de uitstoot van stikstof in de provincie wordt overschreden. "Het is óf varkens, óf vliegtuigen."

Lees ook: Belevingsvlucht Lelystad Airport lawaaiiger dan verwacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden