Actie voor mensen met witte stok in verkeer

Diverse organisaties, waaronder Visio, Bartiméus, en de Oogvereniging roepen weggebruikers dinsdag op om in het verkeer voorrang te geven aan blinden en slechtzienden met een witte stok.

Organisaties voeren actie in Amsterdam met de slogan ‘Stop voor de witte stok’.  Beeld Shutterstock
Organisaties voeren actie in Amsterdam met de slogan ‘Stop voor de witte stok’.Beeld Shutterstock

Het overkomt blinden en slechtzienden geregeld dat een automobilist, scooterrijder of fietser ze bijna van de sokken rijdt omdat die ze niet laat voorgaan, vinden de actievoerders. Op zeventien locaties in onder meer Amsterdam voeren zij daarom actie met de slogan ‘Stop voor de witte stok’.

Bij de acties kunnen mensen ervaren hoe het is om met slecht of geen zicht over te steken. In Amsterdam wordt de kennis over het gebruik van de witte stok getest en zijn prijsjes te winnen. Ook kunnen mensen met een visuele beperking zich door Visio laten informeren over zelfstandig en veilig deelnemen aan het verkeer.

Bijna 80 procent van de stokgebruikers heeft weleens meegemaakt dat een weggebruiker ze rakelings passeerde terwijl ze overstaken. Ze voelen zich daardoor onveilig en onzekerder in het verkeer. Meer dan de helft van de slechtzienden steekt over op gehoor en met het beetje zicht dat ze nog hebben. Een derde heeft alleen zijn gehoor om te bepalen of hij kan oversteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden