Actie voor herenfiets die uit straatbeeld verdwijnt

Het aantal verkochte herenfietsen is de afgelopen jaren fors gedaald. Radio-dj Gerard Ekdom startte daarom donderdag de actie 'steun de stang'.

Mannen stappen massaal over op de vrouwenfiets Beeld anp
Mannen stappen massaal over op de vrouwenfietsBeeld anp

De herenfiets verdwijnt uit het straatbeeld, meldde het AD donderdag. Verkocht Gazelle in 2011 nog 33 procent herenfietsen, dat percentage is gedaald tot 26 procent in 2015. Ook marktleider Accel, van onder andere de merken Batavus, Sparta en Koga, zegt veel minder herenfietsen te verkopen.

Een van de oorzaken is de vergrijzing, zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. 'Door de vergrijzing zijn er steeds meer oudere mensen die moeite hebben met het opstappen op een herenfiets. Zij kiezen vaker voor een e-bike met lage opstap. Vier op de vijf verkochte e-bikes hebben een lage instap, en zijn dus damesfietsen.'

Omafiets
Bovendien zijn jongeren massaal gevallen voor de omafiets. Dat zijn over het algemeen damesmodellen, zegt Kluit. Ook vaders met een zitje achterop blijken een voorkeur te hebben voor de vrouwenfiets.

Kluit denkt dat de landelijke trend nog iets sterker voor Amsterdam geldt, omdat er meer studenten wonen - en die fietsen vaker op damesfietsen. Ook bakfietsen hebben over het algemeen geen stang.

Steun de stang
Omdat fietsen tegenwoordig veel steviger zijn dan vroeger, heeft de stang op de meeste fietsen geen functie. Overigens zijn er in Amsterdam ook dames die op herenfietsen rijden. 'Wielrenfietsen zijn in opkomst', legt Kluit uit, 'en die hebben vaak wel een stang, omdat ze steviger moeten zijn.'

In reactie op het nieuws startte radio-dj Gerard Ekdom donderdag de ludieke actie 'steun de stang'. Volgens de dj is de stang een teken van mannelijkheid,. 'Een man zonder stang is zijn kloten niet waard', zei hij in het radio-programma Ekdom in de ochtend. De dj roept zijn luisteraars op de herenfiets te steunen.

De Fietsersbond heeft officieel geen mening over de voorkeur voor de vrouwenfiets. Kluit: 'Maar het is een feit dat, vooral onder ouderen, ongelukken plaatsvinden door de zwier met het been. Daarom is een damesfiets misschien wel beter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden