Plus

Actie voor de Boterbloem: 'Waar is Groen en waar is Links gebleven?'

In de Lutkemeerpolder, waar Amsterdams enige biologische boerderij is gevestigd, komt mogelijk een bedrijventerrein. De groep Behoud Lutkemeer organiseerde een actieweekend.

Het Lutkemeerleger in actie. De actievoerders vrezen dat Boerderij de Boterbloem plaats moet maken voor bedrijventerrein Lutkemeer III Beeld Dingena Mol
Het Lutkemeerleger in actie. De actievoerders vrezen dat Boerderij de Boterbloem plaats moet maken voor bedrijventerrein Lutkemeer IIIBeeld Dingena Mol

"Daar komen de vrachtwagens!" brult iemand. Een groep mensen begeeft zich van het tentenkamp naar de Lutkemeerweg. De man die net zo brulde, geeft met de intonatie van een acteur in een niet zo heel goede Nederlandse speelfilm meer informatie: "Ze willen het hier vol zand storten!"

De leden van wat het Lutkemeerleger wordt genoemd, weten wat hun te doen staat. Snel nemen ze plaats op het asfalt, waar ze de ­armen in elkaar haken. "De Boterbloem moet blijven!" scanderen ze. En ook: "SADC weg ermee!"

De sfeer is gemoedelijk. Het Lutkemeerleger voert deze zondag dan ook niet echt strijd, het traint voor wat mogelijk komen gaat. De Boterbloem uit het spreekkoor is de biologische zorgboerderij die sinds 1996 is gevestigd in de Lutkemeerpolder in Sloten.

De boerderij en de omliggende akkergronden dreigen te worden opgeofferd aan bedrijventerrein Lutkemeer III. Bedenker daarvan: de SADC, oftewel de Schiphol Area Development Company. En Schiphol is hier echt dichtbij: net voorbij de akkers scheren de vliegtuigen laag over.

Allerjongste kampeerder
De Boterbloem, die wordt gerund door de 64-­jarige Trijntje Hogendam, kleindochter van de boer die hier in 1905 een boerderij begon, werd vaker in zijn voortbestaan bedreigd. De bebouwing rukt op, maar nog altijd ligt een deel van de Lutkemeerpolder er ongeschonden bij.

Binnenkort wil de SADC beginnen met bouwen. Maar eerst is er op 3 oktober een vergadering van de gemeenteraad waarin de toekomst van de polder aan de orde komt. Vooruitlopend daarop wordt rond de Boterbloem een weekend lang actie gevoerd.

In een weiland staan tenten en campers opgesteld. De organisatie schat dat er zo'n 120 tot 140 kampeerders zijn. Een deel daarvan komt uit Amsterdam, maar er zijn ook deelnemers van ver buiten de stad en zelfs uit het buitenland.

Marlies Strieder komt uit Limburg, een hard­core actievoerster is ze niet. "Maar ik ben erg bezig met biologisch-dynamische landbouw en de Boterbloem is op dat gebied de enige boerderij in Amsterdam. Die moet behouden blijven."

Strieder heeft haar dochter meegenomen: Wies, die nog maar drie maanden oud is en daarmee de allerjongste kampeerder dit weekend.

Alleroudste
De oudste bezoeker laat zich ook makkelijk vinden. Achter haar rollator schuifelt de 88-jarige Jo Horst-Herder over het terrein. Nee, zij kampeert niet, maar is vandaag met haar dochter Loes wel helemaal vanuit Barneveld naar de Lutkemeerpolder gekomen.

Een andere dochter werkte op de Boterbloem en ze wilden het hier wel eens met eigen ogen zien. En? "Geweldig," zegt Loes. "Onbegrijpelijk dat juist hier zou moeten worden gebouwd. Dat kan toch ook ergens anders?"

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein

Bij de infotent, waar ook op de Boterbloem geteelde aardappels, pompoenen en courgettes worden verkocht, kunnen bezoekers boodschappen achterlaten voor de Amsterdamse wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid, Marieke van Doorninck.

Pikant detail: zij is van GroenLinks. 'Waar is Groen en waar is Links gebleven?' heeft iemand op een kaartje voor Doorninck geschreven.

Progressieve partijen
Heeft actiegroep Behoud Lutkemeer in de wethouder een natuurlijke bondgenoot? Woordvoerder Idriss Nor weet het niet. "Voor de verkiezingen streed GroenLinks samen met ons. De wethouder heeft om uitstel van de ontruiming gevraagd, maar hoe het verder gaat, is onduidelijk.

Het is een bekend fenomeen dat als progressieve partijen aan de macht zijn, ze graag willen bewijzen er ook voor het bedrijfs­leven te zijn. Maar het kan ook zijn dat GroenLinks lef toont en zegt: dit is waar we voor staan, dit is wat we doen."

Op het podium is inmiddels fanfare-punkband De Kift begonnen. "Roggebrood is goed. Het hoeft niet altijd koek te zijn," zingt een van de leden halverwege een song. Het moet een verwijzing zijn naar de actie waarmee het weekend wordt afgesloten.

Voorafgegaan door de muzikanten van De Kift en collega-fanfare Toeters en Bellen lopen de bezoekers in een lange stoet naar een terrein tussen reeds gebouwde bedrijven. Het terrein staat al enige tijd te koop.

Vanochtend is het, illegaal, omgeploegd. Nu wordt het, al even illegaal, door de actievoerders ingezaaid met rogge. Hoe ziet dat er straks uit als het opkomt? Een actievoerster wast de onwetende verslaggever de oren: "Als graan, maar dan met van die bruine plakjes eraan."

Een bedrijventerrein 'met oog voor groen'

Jarenlange juridische strijd heeft Boerderij de Boterbloem niet ­geholpen. In november 2017 werd de bruikleenovereenkomst van de zorgboerderij ontbonden; er moet dus definitief plaats worden gemaakt voor het bedrijventerrein.

Hiertegen ging de Boterbloem in beroep, maar dat werd in juli van dit jaar afgewezen. De gemeenteraad heeft in maart een motie aangenomen om de boerderij zo mogelijk te behouden, maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) ziet daar geen kans toe.

In een brief aan de raad schrijft ze dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein past bij het beleid van de gemeente en dat het bovendien 'circulair en duurzaam' zal worden ontwikkeld, 'met oog voor groen en water'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden