Actie voor behoud Grand Café Genieten in Oostpoort

Grand Café Genieten, in Oostpoort, waar jongeren werken met een licht verstandelijke beperking, moet sluiten. Bewoners en organisaties komen in actie. 'Het is inmiddels veel meer dan een kantine.'

Het is nog onduidelijk wanneer Genieten precies dichtgaat Beeld Charlotte Odijk
Het is nog onduidelijk wanneer Genieten precies dichtgaatBeeld Charlotte Odijk

­De stoelen zijn niet aan te slepen in Grand Café Genieten en vrouwen hangen over de bar om de toespraken op het podium te kunnen horen.

Intussen gaan schalen met kleine wraps en dadel-bieten-kokosballetjes rond. Vanmiddag moet de koffiedrinker in winkelcentrum Oostpoort zijn heil ergens anders zoeken. In het café, dat tegelijk dient als de kantine van de medewerkers van het aangrenzende stadsloket Oost, wordt Internationale Vrouwendag gevierd en de opkomst is groter dan verwacht.

Toegegeven, zegt Theo van 't Hert (63) van Stichting Cultuurpodium Amsterdam, het is drukker dan normaal, maar tijdens woensdagavond-bridgeavond zit hier ook al snel veertig tot vijftig man, er wordt hier regelmatig salsa gedanst en ook voor lindyhoppen moet je hier zijn.

Handtekeningenactie
Van 't Hert, muziekleraar op een school vlakbij, organiseert met zijn stichting gratis muziekavonden in Genieten. Tevreden kijkt hij de ruimte in. "Het leeft hier echt, dit is waar de buurt elkaar ontmoet." Dat erkent vrijwilliger Frank Stork (58). "De gemeente denkt geloof ik nog steeds dat het 'gewoon een kantine' is, maar het is inmiddels veel meer dan dat."

Onbegrijpelijk vindt een aantal de beslissing van de gemeente om de huur op te zeggen en het café, uitgebaat door bedrijfskantine-exploitant Sodexo, te sluiten.

Bovendien is er nog veel onduidelijk, zegt Van 't Hert. De informatie komt maar mondjesmaat binnen en wanneer de zaak moet sluiten is bijvoorbeeld nog niet bekend.

Tijd voor actie dus, dacht Van 't Hert, en samen met andere betrokken buurtbewoners en organisaties probeert hij uit te zoeken hoe de vork in de steel zit. Ook startten ze een hand­tekeningenactie en hopen ze begin april een bijeenkomst te organiseren met de locatiegebruikers en de gemeente om die te overtuigen dat de plek bestaansrecht heeft.

Minipizza's
"Het is toch gek dat een stad die zegt zo begaan te zijn met verbinding tussen buurtbewoners en het helpen van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt - iets wat hier allemaal gebeurt - zo van de weg af schiet," zegt Van 't Hert. Ook waarschuwt hij: "Als je een creatief, druk buurthuis als dit sluit, op een plek waar het heel rustig kan zijn, verdwijnt het kloppend hart van de buurt en hou je een dooie hoek over."

Terwijl de vrouwen een hap nemen van de huisgemaakte minipizza's wordt er achter de schermen hard gewerkt. Ongeveer vijftien jongeren met een licht verstandelijke beperking vonden hier via zorginstelling Cordaan een leer-werkplek. Sommigen in de keuken, anderen in de bediening.

Timo (19) - 'toprapper' - maakt er al twee jaar de broodjes, snijdt de komkommer en tomaat en staat soms bij de frituur. Hij heeft het er naar zijn zin, 'vooral met mijn collega's'. Hij moet nog een uurtje, een beetje afwassen en dan de studio in.

"Het personeel is uniek en lief tegen iedereen," zegt Stork. "De jongeren zijn hier vertrouwd, ze doen hier iets waar ze goed in zijn en een nieuwe plek vinden is nog niet zo makkelijk. Ze maken geen onderscheid en dat is op andere plekken wel anders. Ja, soms krijg je een koffie verkeerd als je een cappuccino hebt besteld, maar ach."

Bezuinigingsdoel

De gemeente is eigenaar van het pand en heeft om wille van de bezuiniging gekozen voor en andere invulling van het café, dat ook de bedrijfskantine is voor de ambtenaren van het stadsloket.

Alleen een afgeslankte variant van de kantine blijft bestaan, met daarbij flexplekken, zegt de woordvoerder van wethouder Pieter Litjens.

Het is volgens hem nog onduidelijk of de jongeren van Cordaan er kunnen blijven werken en zo ja, hoeveel. Mochten ze niet kunnen blijven, dan wordt gezocht naar een nieuwe leer-werkplek. Ook wil de gemeente de samenwerking met Cordaan ­behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden