Actie voor aanblijven burgemeester Assen

Een groep Assenaren is een handtekeningenactie begonnen om burgemeester Sicko Heldoorn voor de Drentse hoofdstad te behouden. Heldoorn (56) kreeg vorige week volkomen onverwacht van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad te horen dat er onvoldoende vertrouwen in hem is. De raad wil zijn ambtsperiode, die in de zomer afloopt, daarom niet verlengen.

Burgemeester Sicko Heldoorn naast Koningin Beatrix in het Drents Museum in Assen Beeld anp
Burgemeester Sicko Heldoorn naast Koningin Beatrix in het Drents Museum in AssenBeeld anp

Onder de kreet 'Sicko moet blijven' hebben in korte tijd inmiddels ruim 100 inwoners hun steun betuigd aan de Asser burgemeester. 'Hij is een prima burgemeester en moet ook de komende jaren burgemeester van onze stad blijven', aldus initiatiefnemer Michiel Muller op een speciale website. Ook op Twitter is een actie gestart onder de titel 'FanvanSicko'.

Het is onduidelijk waarom de gemeenteraad niet verder wil met Heldoorn. De vertrouwenscommissie is gehouden aan de geheimhoudingsplicht die geldt voor (her)benoemingen van burgemeesters. 'We mogen alleen het eindresultaat bekend maken en dat is dat er onvoldoende vertrouwen is', zei voorzitter Ruud Wiersema (ook fractievoorzitter van de stadspartij PLOP) vorige week.

Ook in de Drentse politiek is met ongeloof gereageerd. Collega-burgemeesters in de provincie, Heldoorn is als burgemeester van Assen ook voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, noemen hem in de regionale media 'onomstreden' en een 'verdienstelijk bestuurder'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden