Plus

Actie tegen verleggen karakteristieke dijk heeft succes

Het kleine dorp Uitdam heeft gewonnen: de eeuwenoude dijk langs het Markermeer blijft ongemoeid. 'Zo'n besluit moet niet in een vergaderzaal worden genomen.'

Patrick Meershoek
Manja Verhorst van actiecomité De Kwade Zwaan en de tweepersoons strandstoel op de dijk achter haar huis. 'Ik liet ze in alle rust van het uitzicht genieten.' Beeld Jean-Pierre Jans
Manja Verhorst van actiecomité De Kwade Zwaan en de tweepersoons strandstoel op de dijk achter haar huis. 'Ik liet ze in alle rust van het uitzicht genieten.'Beeld Jean-Pierre Jans

Advies aan alle startende actiegroepen: koop een strandstoel voor twee personen. Het meubelstuk speelde in elk geval een belangrijke rol in het verzet van het dorp Uitdam tegen de plannen om de monumentale dijk langs het Markermeer op de schop te nemen.

Die plannen verdwenen deze week van tafel om plaats te maken voor een lichte variant die de eeuwenoude dijk, en daarmee het karakteristieke aanzien van het kleine dorp aan het water, goeddeels ongemoeid laat.

Een bijzondere prestatie voor een dorp met honderdvijftig inwoners, dat het moest opnemen tegen het hoogheemraadschap en een consortium van grote bouwbedrijven dat opdracht heeft de oude dijk tussen Hoorn en Amsterdam op te knappen.

Skybox in de natuur
Gevoelsmensen versus techneuten, zegt Manja Verhorst, twee partijen die elkaar niet begrepen. "De ingenieurs zeiden: doe niet zo moeilijk over het verleggen van de dijk met een paar meter. Wij zeiden: maar zien jullie dan niet wat er verloren gaat?"

Verhorst is de drijvende kracht achter het comité De Kwade Zwaan. En de eigenaar van de strandstoel op de dijk achter haar huis, waar in de afgelopen jaren veel hoofdrolspelers uit het proces plaatsnamen. "Ik vond het belangrijk dat de mensen de plek leerden kennen. Zo'n besluit moet niet in een vergaderzaal worden genomen, maar hier op de dijk. Ik ging dan altijd even koffie halen, zodat de mensen in alle rust van het uitzicht konden genieten."

De strandstoel is inderdaad een skybox in de natuur, met uitzicht op het uitgestrekte water. Ver weg aan de horizon ligt Almere, achter ons de groene polder. Op de steiger waar Verhorst (69) elke ochtend een duik neemt, heeft minister Melanie Schultz met haar topambtenaren gezeten.

Maar ook de dijkgraaf van het hoogheemraadschap was hier te gast, net als de verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie en een greep Kamerleden van verschillende ­politieke richtingen.

Actie op een nette manier
Dat ze gehoor gaven aan de uitnodiging van Verhorst heeft alles te maken met de modus operandi van de actiegroep. De leden lopen alle ­belangrijke vergaderingen af, bezoeken congressen in het land en zijn goed op de hoogte van het proces.

Verhorst: "We voeren actie op een nette manier. Een zwaan kan ook sissen, maar ik geloof vooral in de kracht van goede ­argumenten. Het is mijn ervaring dat bestuurders dan ook graag met burgers aan tafel gaan zitten."

Daar moet wel duidelijk worden gemaakt dat de gesprekspartners weten waar zij het over hebben. Verhorst: "Dat zijn bij ons de mannen van de dorpsraad. We zijn een klein dorp, maar deze mannen hebben zich de materie van de dijkversterking helemaal eigen gemaakt."

"Zij kunnen met de ingenieurs de discussie aangaan. Wij waren er van meet af aan van overtuigd dat de dijk behouden kon blijven. Onze argumenten zijn op het ministerie serieus genomen."

Wijze man
Het was minister Schultz die groen licht gaf voor het invliegen van een wijze man. Op uitnodiging van het hoogheemraadschap nam deltacommissaris Wim Kuijken de plannen voor Uitdam nog eens onder de loep.

Dat heeft hij heel goed gedaan, zegt Verhorst. "Hij haalde er een stel knappe koppen bij en de houding was: wij gaan dit probleem oplossen. We hebben de afgelopen jaren heel veel gesprekken gevoerd, maar nu was de sfeer anders. Kuijken heeft doorgepakt."

Er circuleren nu foto's in het dorp waarop ­Kuijken een standbeeld heeft gekregen op de dijk, als ingenieur Lely op de Afsluitdijk. "We zijn natuurlijk ontzettend blij," zegt Verhorst.

"Met het advies, maar ook met de positieve houding die het hoogheemraadschap en het consortium hebben ingenomen. De nieuwe variant betekent extra werk en extra kosten, maar er ligt nu wel een plan dat op een breed draagvlak kan ­rekenen. Dat is goed voor iedereen."

Manja Verhorst van actiecomité De Kwade Zwaan. Beeld Jean-Pierre Jans
Manja Verhorst van actiecomité De Kwade Zwaan.Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden