Actie tegen 'pretvlucht' op Lelystad Airport

Met spandoeken en borden met teksten als Pretvlucht uit de lucht, Luchtvaart die zorgen baart en Stilte & frisse lucht hebben enkele honderden mensen bij Lelystad Airport actie gevoerd tegen uitbreiding van de luchthaven.

null Beeld anp
Beeld anp

De demonstranten lieten met luid getoeter weten dat 'de rampzalige plannen moeten worden afgeblazen'. 'Lelystad, vlieg op!' gaven ze als boodschap mee.

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gaf het startsein en onder de sprekers waren ook Kamerlid Femke Merel Arissen van Partij voor de Dieren en Robert Tieskens van actiegroep Red de Veluwe.

10.000 vluchten
De betoging werd georganiseerd door actiegroepen uit Gelderland, Overijssel en Friesland. Ook omwonenden van andere regionale vliegvelden en Schiphol waren van de partij.

Lelystad Airport houdt zaterdag een open dag, onder meer om het publiek inzage te geven in de uitbreidingsplannen. Het vliegveld in Flevoland moet vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen. In eerste instantie gaat het om 10.000 vluchten tot 2023.

null Beeld anp
Beeld anp

Botsingen
Niet alleen Flevoland maar ook de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland krijgen te maken met geluidshinder en milieuvervuiling.

De Vogelbescherming waarschuwde deze week voor botsingen tussen vliegtuigen en vogels als de voorgenomen uitbreiding doorgaat. Lelystad Airport ligt midden tussen belangrijke vogelgebieden waaronder de Oostvaardersplassen.

Lees ook: 'Wie trekt alsnog aan de noordrem voor luchthaven Lelystad?'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden