Actie tegen online pesten van start op St. Nicolaaslyceum in Zuid

De landelijke Week Tegen Pesten staat dit jaar in het teken van online pesten. Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker opent de week maandag op het St. Nicolaaslyceum te Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

De aandacht gaat speciaal uit naar de samenwerking tussen school, leerlingen en ouders bij de aanpak van (online) pesten.

Voorheen werd de Week tegen Pesten in februari gehouden, maar enkele jaren geleden werd het evenement verplaatst naar september. "Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten helpt je daarbij," zegt de organiserende stichting School &Veiligheid.

De stichting lanceert deze week nieuwe 'tools' om pesten aan te pakken. Het zijn hulpmiddelen en lesmaterialen om bijvoorbeeld met leerlingen afspraken te maken over online gedrag. Of om ouders te informeren en te betrekken bij het online gedrag van hun kinderen.

Online pesten gebeurt meestal anoniem. Dat maakt het laagdrempeliger om te pesten en lastiger om te achterhalen wie de pester is, aldus School & Veiligheid.

10 procent

Ruim 12 procent van de 15- tot 18-jarige meisjes wordt weleens gepest op internet, bijna twee keer zoveel als jongens van die leeftijd.

Jongeren worden sowieso meer gepest dan ouderen. Van de 15- tot 18 jarigen had 9 procent in 2016 ermee te maken, tegen 1 procent van de 65-plussers.

Scholen zijn sinds 2015 bij wet verplicht om op effectieve wijze pesten tegen te gaan. Ze moeten daarvoor een aanspreekpunt hebben, voor zowel leerlingen als ouders.

In 2016 gaf 10 procent van de kinderen in het primair onderwijs aan slachtoffer te zijn geweest van pesten. In 2014 was dat nog 14 procent. Op de middelbare scholen daalde het pesten ook: van 11 procent in 2014 naar 8 procent vorig jaar.

De manier van pesten veranderde vrijwel niet. Zowel in 2014 als in 2016 gaven leerlingen aan dat het pesten voornamelijk persoonlijk gebeurt.

In het basisonderwijs komt persoonlijk pesten (67,4 procent in 2016) meer voor dan in het voortgezet onderwijs (45 procent). Pesten via briefjes, telefoongesprekken of sociale media komt veel minder voor. Veel leerlingen die pesten, worden zelf ook gepest. V

an de kinderen die vaak zijn gepest heeft 15 tot 6 procent ook zelf vaak gepest.

Slachtoffers van pesten denken vaker aan zelfmoord dan hun leeftijdsgenoten. De relatie tussen pesten en suïcidale gedachten is sterker in geval van cyberpesten, dat wil zeggen pesten via internet of de mobiele telefoon. In bijna 50 procent van de gevallen vindt het cyberpesten plaats tussen leerlingen van eenzelfde school.

Bijna 70 procent van de slachtoffers geeft aan offline en online door eenzelfde persoon te worden gepest. Pesten is na seksualiteit het onderwerp waarover kinderen het vaakst contact zoeken met De Kindertelefoon. In 2015 werden in totaal 25.564 telefoon- en chatgesprekken over dit onderwerp gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden