Actie tegen 'hate crime'

AMSTERDAM - Slachtoffers van homofoob of racistisch geweld in Amsterdam kunnen vanaf 20 maart makkelijker bij de politie anoniem melding doen.De politie gaat in cafés, sauna's bibliotheken en andere publieke plaatsen folders en meldingsformulieren verspreiden. Melden kan ook via de website www.hatecrimes.nl.

Dat maakte minister Ronald Plasterk (Emancipatie) gisteren bekend bij de presentatie van de kabinetsnota Gewoon homo zijn.

Het project, Hate Crimes, is ontwikkeld door het landelijk Expertisecentrum Diversiteit van de Politie (LECD) en wordt na 2011 landelijk toegepast.

Slachtoffers die wel onder naam melding doen, worden door de politie gebeld en hun gevraagd aangifte te doen.

Volgens projectleider Jan Snijder van het LECD is de aanpak bedoeld om meer inzicht te krijgen in de omvang van het probleem. ''Vijftien jaar geleden bestond er ook geen huiselijk geweld - doordat het taboe was. Inmiddels weten we beter,'' aldus Snijder.

Volgens Frank van Dalen, voorzitter van het COC, laat de politie zien dat ze homofoob geweld serieus neemt.

''Te veel slachtoffers doen melding noch aangifte omdat ze het delict niet ernstig vinden, zich schamen, denken dat de politie toch niets doet, of niet willen dat bekend wordt dat ze een ontmoetingsplaats hebben bezocht voor mannenseks.''

Uit gegevens uit Groot-Brittannië, waar homofoob geweld wordt geregistreerd, blijkt dat deze werkwijze de opsporing vergemakkelijkt, zegt Van Dalen. ''Het gaat vaak om groepsgeweld tegen een willekeurig slachtoffer in een specifiek gebied. Wanneer de politie weet dat het slachtoffer homo was, leidt dat tot een snellere oplossing.''

De Ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) bereiden een wetsvoorstel voor om het anonieme doen van aangifte mogelijk te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden