Plus

Actie tegen FvD onvriendelijk maar geweldloos verlopen

Het was onvriendelijk en er werd geschreeuwd, maar gewelddadigheden bleven uit tijdens de betoging tegen Forum voor Democratie voor de deur van de Rode Hoed vrijdagavond.

Forum voor Democratielid Patricia ging uitgebreid in discussie met de actievoerders voor de Rode Hoed. Beeld Joris van Gennip
Forum voor Democratielid Patricia ging uitgebreid in discussie met de actievoerders voor de Rode Hoed.Beeld Joris van Gennip

Patricia, Forum voor Democratielid van het eerste uur, staat in de rij op de Keizersgracht en ergert zich aan de leuzen van de actievoerders. Ze pikt het niet en stapt op de betogers af, die met enige tientallen zijn opgekomen tijdens de eerder deze week al aangekondigde acties tijdens de eerste 'renaissancelezing' van FvD.

Spanning
Ewoud van den Berg van organisatie Bezorgde Amsterdammers is de eerste die wordt aangesproken. "O, jij vindt mij dus een racist?" vraagt ze rustig, terwijl ze wijst op het bord dat de actievoerder bij zich draagt. "Maar hoe weet jij dat? Jij kent mij helemaal niet. Ik ben helemaal geen racist. Ik praat nooit over moslims."

Van den Berg laat zich niet uit het veld slaan. Hij somt de uitlatingen op van FvD-voorman Thierry Baudet en de Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga. "Ik zeg niet dat jullie fascisten zijn, maar jullie houden er wel fascistoïde ideeën op na. Het is heel gevaarlijk waar jullie mee bezig zijn."

Ruiten ingegooid
Er stond spanning op de bijeenkomst in de Rode Hoed gisteravond: extreemlinkse actievoerders bleken die ochtend de ruiten te hebben ingegooid van het debatcentrum. Ook werden deuren beklad en dichtgelijmd. Terwijl glaszetters nog bezig waren met het plaatsen van de laatste ruiten, verzamelden FvD'ers en hun tegenstanders zich op de Keizersgracht. Politieagenten hielden de ingang nauwlettend in de gaten.

De betogers weigeren afstand te nemen van de vernielingen die zijn aangericht. "Ik kan geen afstand nemen van iets waar ik niets mee te maken heb," zegt actievoerder Simon. "Wij zouden nooit iets vernielen. We zijn hier om deze mensen te laten weten dat niet iedereen zo over de maatschappij denkt als dit volk. We willen met hen in gesprek."

Discussie
Dat gesprek wordt her en der gevoerd op de gracht. Er wordt luidkeels gediscussieerd, van de standpunten van de ander maken beide partijen eerst een karikatuur om er daarna in forse bewoordingen gehakt van te maken. Van den Berg ergert zich aan de schijn van wetenschappelijkheid die FvD wil wekken door de Britse conservatief Dan Hannan uit te nodigen. "Met deze avond probeert de extreemrechtse partij zichzelf een gerespecteerd en geleerd imago aan te meten, maar achter die chique grachtengordelfaçade schuilt de bekende combinatie van racistisch gif, nationalisme en neoliberale dogma's."

Patricia pikt de kreten van de actievoerders er een voor een uit. "Geen ruimte voor racisme? Nou dan zijn we het daar in ieder geval over eens," zegt ze tegen een man die een bord met die tekst boven zijn hoofd houdt. Later zegt ze dat het jammer is dat mensen niet goed luisteren naar wat Baudet te zeggen heeft. "Natuurlijk, hij is misschien een beetje een narcist, maar dat moet je wel zijn als je dingen aan de kaak wil stellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden