Plus

Actie op de Dam: 'De Iraanse regering bestaat uit moordenaars'

Een groep van ongeveer honderd Iraniërs demonstreerden maandagmiddag op de Dam als steunbetuiging aan de protesten in Iran van de afgelopen dagen.

Beeld Mats van Soolingen

De Iraniërs op de Dam zijn de regering in hun geboorteland goed zat. Ze staan er een paar uur om "hun mensen in Iran te steunen". Ze zwaaien fanatiek met vlaggen en houden borden omhoog met teksten als 'Vrijheid van Religie', 'Geen Moellah als Dictator', 'Weg met de Opgelegde Religie door het Iraanse Regime'. Ze scanderen diverse leuzen in het Iraans, aangemoedigd door de organisatie van de protestactie.

"We hebben vanaf hier de kans om het Iraanse volk te bevrijden van de Iraanse moellahs. De arme mensen zijn nu de straat opgegaan om aan te geven dat ze genoeg hebben van dit regime. We hebben de publieke opinie van de hele wereld mee. We moeten het Iraanse regime omver brengen," roept Reza Esmaili van de organisatie vanaf het podium.

Er wordt opgeroepen elke zaterdag te komen demonstreren. Het voorstel wordt met groot enthousiasme ontvangen, gevolgd door het scanderen van leuzen: 'Weg met Dictatuur', 'Weg met Khamenie' en 'We zijn samen één'.

Protest in Iran
De demonstranten steunen het gewelddadige protest in Iran dat inmiddels al vijf dagen duurt. Het protest tegen de regering, die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken, zou te weinig zou doen voor de armen in het land. Het uitblijven van zowel economische groei als corruptieverdenkingen vormen de aanleiding voor de protesten.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn in de nacht van maandag op dinsdag negen doden gevallen. Een van hen is lid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Ook een politieagent kwam gisteren om het leven in de stad Najafabad. Het dodental staat momenteel op twintig.

Geestelijk leider Khameini van Iran heeft op zijn website fel uitgehaald naar de "vijanden van Iran", die de drijvende kracht achter de demonstraties zijn.

In Teheran zijn honderd mensen gearresteerd. In andere delen van het land pakte de politie 350 mensen op.Het protest greep in razend tempo om zich heen. De bevolking gaat er gebukt onder prijsverhogingen en hoge werkeloosheid. Onder de jongeren in de grote steden is de werkeloosheid veertig procent.

Ali Fataie (73)
Beroep in Iran: lasser.
Reeds in Nederland: Twintig jaar.

Redenen mee te doen met de demonstratie: "De regering bestaat uit moordenaars. Ze zijn zeer gewelddadig. Ik heb zelf twee keer in de gevangenis gezeten.

Een keer vijf jaar en een keer acht jaar. Ik heb helemaal niks verkeerds gedaan. Het was puur omdat ik communist en socialist ben. Ik ben op mijn werk gearresteerd.

Ik maak me nu grote zorgen om mijn broer en zus die nog in Iran wonen. Ik heb nog net met mijn zus gebeld en vroeg hoe het ging, maar ze kon niet veel zeggen."

Ali FataieBeeld Mats van Soolingen

Elham Miri (42)
Beroep in Iran: managementfunctie in een zakelijk bedrijf.
Reeds in Nederland: drie jaar.

Redenen mee te doen met de demonstratie: "Ik ben christen. In Iran heb je dan een groot probleem. Ik was er niet veilig.

Ik demonstreer mee omdat ik wil dat Iran verandert. De jeugd heeft daar helemaal geen toekomst. Er zijn geen banen en geen huizen voor jongeren.

Mijn dochter van 21 jaar is drie maanden geleden naar Nederland gekomen en heeft hier gelukkig wel toekomst. Ze wil graag naar de Politieacademie."

Elham MiriBeeld Mats van Soolingen

Seyedali Ghodssian (30)
Beroep in Iran: Elektro-technisch manager bij een oliebedrijf.
Reeds in Nederland: drie maanden.

Redenen mee te doen met de demonstratie: "Ik ben gemarteld in Iran omdat ik mensen tijdens de studentenopstand in 2009 opriep te gaan demonstreren.

Ze hebben me op straat bewusteloos geslagen en gearresteerd. Ik heb sindsdien geen gevoel meer aan de linkerkant van mijn lichaam. Maar ik zal nooit ophouden met protesteren tegen dit regime.

Ik zal mijn mensen altijd steunen en op Facebook oproepen te demonsteren tegen dit regime ook al wordt er op hun geschoten. Ik hou van mijn land, ik hou van mijn mensen."

Seyedali GhodssianBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden