'Actie nodig tegen corruptie Sint Maarten'

Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties moet aansturen op een grootschalig onderzoek naar de relatie tussen de onderwereld en politici op Sint Maarten, zoals de omstreden politicus Theo Heyliger. SP-Kamerlid Ronald van Raak pleit daar vandaag voor.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In een toelichting op berichtgeving in De Telegraaf stelt Van Raak dat hij wil dat Nederland onderzoekscapaciteit levert aan Sint Maarten voor een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie. De rechter op Sint Maarten wil een onderzoek naar Heyliger en diens partij, maar het Openbaar Ministerie heeft er te weinig capaciteit. Nederland moet daarom nu bijspringen, vindt Van Raak.

'Wij zijn nog altijd verantwoordelijk voor goed bestuur binnen het Koninkrijk', zegt Van Raak over de relatie tussen Nederland en Sint Maarten. 'Heyliger kocht stemmen, parlementariërs en daarmee de regering. Als we nu niks doen dan is het hele Koninkrijk niet meer dan papier.'

Volgens Van Raak staan achter Heyliger 'dezelfde dubieuze figuren' als die eerder achter de van witwassen verdachte oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao stonden. 'Alle foute politici moeten van die eilanden af', aldus Van Raak.

Rechtsstaat ondersteunen
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wijst er op dat zij al langer, samen met D66, bij Plasterk pleit voor ondersteuning van de rechtsstaat op Sint Maarten. Het water staat de rechters, officieren van justitie en de politie aan de lippen, aldus Van Toorenburg. Een 'emmertje geld' lost niet meteen iets op, misschien moeten er juist Nederlandse rechters naar Sint Maarten. 'We zien Sint Maarten wegzinken en we staan er naar te kijken.' Ook naar Heyliger moet een goed onderzoek komen, 'anders loopt hij na afloop lachend weg.'

Ook VVD-Kamerlid André Bosman maakt zich al langer zorgen over de corruptie op Sint Maarten. Plasterk moet wat hem betreft een rijksofficier aanwijzen die autonoom kan ingrijpen op het eiland. Plasterk moet daarvoor in de rijksministerraad (met vertegenwoordigers van de zelfstandige landen in het Koninkrijk) een besluit nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden