Actie nadat vader zijn dochter doodmartelt en vrijkomt: #ikbenLama

In Saoedi-Arabië is meisje van vijf door haar eigen vader gemarteld, verkracht en uiteindelijk vermoord, maar hij lijkt er met een lichte straf van af te komen. Hij zou een korte gevangenisstraf hebben gekregen en bloedgeld moeten betalen aan de moeder van het kind, waarvan hij was gescheiden. De Saoedische wet is mild tegenover ouders die verantwoordelijk zijn voor de dood van hun eigen kinderen, omdat het verlies van het kind op zichzelf al een grote straf is.

Sacha Kester
Een afbeelding van Lama uit een nieuwsuitzending van MiTVinternational Beeld screenshot
Een afbeelding van Lama uit een nieuwsuitzending van MiTVinternationalBeeld screenshot

De details van het verhaal zijn gruwelijk. De vijfjarige Lama al Ghamdi werd op eerste kerstdag 2011 opgenomen in het ziekenhuis met een verbrijzelde schedel. Haar linkerarm en enkele ribben waren gebroken en haar nagels waren eraf getrokken. Een sociale werkster van het ziekenhuis verklaarde in een interview dat ook de rug van het kind was gebroken, en dat haar rectum was opengescheurd. Volgens de moeder, die is gescheiden van de vader maar geen voogdij heeft over het kind, was geprobeerd om dit weer dicht te branden.

Na tien maanden overleed het meisje in het ziekenhuis. De vader, een prediker die af en toe op de lokale televisie verscheen, werd gearresteerd wegens moord. Hij verklaarde dat hij zijn dochter ervan verdacht geen maagd meer te zijn en dat hij haar naar de dokter had gebracht voor controle. Daarna zou hij het meisje ook met elektrische kabels en een stok hebben bewerkt.

Bloedgeld
Het is onduidelijk of de rechter daadwerkelijk uitspraak heeft gedaan: activisten meldden eerst dat de vader definitief op vrije voeten was gesteld, maar lieten daarna weten dat er nog geen officiële uitspraak is gedaan. Van de moeder is bekend dat ze het bloedgeld niet wil hebben. Ze dringt aan op een onderzoek naar de stiefmoeder van het kind en eist dat haar echtgenoot de doodstraf krijgt.

Huiselijk geweld en misbruik van kinderen is niet iets dat exclusief in Saoedi-Arabië gebeurt, maar het is mensenrechtenactivisten een doorn in het oog dat vaders hier zo makkelijk mee weg komen - en dat vrouwen hele andere rechten hebben.

Beeld van Lama in het ziekenhuis Beeld screenshot
Beeld van Lama in het ziekenhuisBeeld screenshot

Toch is er de afgelopen jaren wel degelijk iets op dit vlak verbeterd. Voorheen werd er helemaal niet over dergelijke onderwerpen gesproken en deed de politie nauwelijks onderzoek naar misdrijven binnenshuis.

In 2005 werd het National Family Safety Program opgericht, waarvan prinses Adila, de dochter van de voormalige koning Abdullah, vice-president is. Dankzij deze organisatie zijn er speciale 'kinderbeschermingscentra' in ziekenhuizen opgericht en worden artsen, verpleegsters en de politie getraind in het herkennen van tekenen van misbruik. De grootmufti heeft huiselijk geweld een misdaad genoemd, die niet als 'een familiekwestie' mag worden afgedaan. Het was echter geen fatwa, een bindende juridische uitspraak, die rechters moeten volgen.

Actie op Twitter
De zaak van Lama al-Ghamdi heeft ook binnen het koninkrijk voor discussie gezorgd, die openlijk wordt gevoerd. Activisten, waaronder Manal al-Sharif, die ook achter de campagne zat om Saoedische vrouwen het recht te geven zelf auto te rijden, grijpen de kwestie aan om het rechtssysteem ter discussie te stellen. Op Twitter wordt met de hashtag 'analama' ('ik ben Lama') campagne gevoerd voor betere bescherming voor vrouwen en kinderen. Vooralsnog hebben de autoriteiten toegezegd een hotline te openen waar mensen terecht kunnen als ze denken dat er een kind in gevaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden