Actie KLM-bonden tegen banen naar lagelonenlanden

De vakbonden bij KLM willen alsnog een stokje steken voor het uitvlaggen van financiële banen van Amstelveen naar Hongarije en India. Dinsdagmiddag voeren ze actie bij het KLM-hoofkantoor in Amstelveen.

De vakbonden voeren dinsdag actie bij het KLM hoofdkantoor in Amstelveen Beeld anp

Bij KLM verdwijnen de komende twee jaar 130 arbeidsplaatsen naar lagelonenlanden, doordat de luchtvaartmaatschappij haar boekhouding in het vervolg grotendeels in India en Hongarije laat doen.

Volgens de ondernemingsraad worden daardoor zo'n 250 werknemers getroffen.In Nederland blijven hoogstens dertig financiële banen achter, veelal topfuncties. Vijftien daarvan zijn vooralsnog tijdelijk.

De boekhouding van KLM-afdelingen verhuist grotendeels naar een eigen vestiging in Boedapest, die de maatschappij in 2003 opzette voor haar passagiersactiviteiten.

Volgens de maatschappij gaat het niet om een sanering, omdat de circa betrokken arbeidsplaatsen behouden blijven. "Maar het gaat er wel om dat deze banen uit Nederland verdwijnen," zegt bestuurder Joop Hofland van De Unie. "Het personeel dat nu deze taken uitvoert, zal niet mee gaan."

Daarnaast wordt de boekhouding van KLM Cargo goeddeels uitbesteed aan een bedrijf in India. Daardoor verdwijnen op het hoofdkantoor van de vrachtdivisie op Schiphol-Oost zo'n 80 arbeidsplaatsen.

Een eind vorig jaar met de bonden gemaakte afspraak dat geen werk zal worden uitbesteed, geldt niet voor Cargo, omdat die plannen al eerder waren gemaakt. KLM wil de ingreep via natuurlijk verloop, vertrekregelingen en herplaatsing proberen op te vangen.

Verwaarloosbaar
De ingrepen leveren volgens de bonden jaarlijks een besparing op van 7,2 miljoen euro. "In vergelijking met de enorme gevolgen voor de werknemers is dat bedrag verwaarloosbaar," zegt Hofland. "Het gaat om mensen die al wat ouder zijn, jaren bij KLM werken en moeilijk ander werk zullen vinden. En dat terwijl KLM een alternatief heeft waarbij het werk in Nederland blijft. Alleen levert dat wat minder besparing op."

"We hebben gekeken naar alternatieve mogelijkheden," aldus een woordvoerder van KLM, "maar die leveren geen van alle de benodigde bezuinigingen op. Deze stap is nodig om meer efficiëntie te creëren. Veel concurrenten zijn ons hierin al voorgegaan"

"We realiseren ons dat de voorgenomen organisatieverandering tot teleurstelling bij desbetreffende medewerkers leidt en willen hen zo goed mogelijk begeleiden om de impact zoveel mogelijk te beperken."

"Ze worden in principe niet ontslagen, maar geholpen bij het vinden van ander werk, binnen of buiten KLM. En we zeggen toe dat met de vakbonden te overleggen over aanvullende maatregelen, als het voor bepaalde groepen werknemers niet lukt iets anders binnen of buiten KLM te vinden."

De ondernemingsraad heeft voor het verhuizen en uitbesteden van de boekhouding een negatief advies gegeven, maar dat legt KLM naast zich neer. De raad bereidt nu een zaak bij de Ondernemingskamer voor. "We wachten het besluit van de Ondernemingskamer af,," zegt de KLM-woordvoerder. "Maar zijn er van overtuigd dat een verdere optimalisatieslag voor deze afdelingen noodzakelijk is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden