Actie Giro555 voor slachtoffers Sulawesi

De samenwerkende hulporganisaties zijn dinsdag een actie begonnen voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi.

ANP
Zeker 1200 mensen kwamen om het leven, bijna 50.000 mensen zijn ontheemd en tot 1,5 miljoen mensen zijn op een of andere manier getroffen door het natuurgeweld. Beeld ANP
Zeker 1200 mensen kwamen om het leven, bijna 50.000 mensen zijn ontheemd en tot 1,5 miljoen mensen zijn op een of andere manier getroffen door het natuurgeweld.Beeld ANP

"Giro555 roept iedereen in het land, ook scholen, bedrijven, sportclubs op een bijdrage te leveren om zoveel mogelijk levens te redden", zeggen de organisaties.

De ramp voltrok zich vrijdag. Zeker 1200 mensen kwamen om het leven, bijna 50.000 mensen zijn ontheemd en tot 1,5 miljoen mensen zijn op een of andere manier getroffen door het natuurgeweld.

Onderdak, voedsel, tenten
De hulporganisaties achter Giro555 zijn onder meer Oxfam Novib, het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, Save the Children en UNICEF Nederland. Vertegenwoordigers van de elf organisaties zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig.

Zij bieden directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, tenten, dekens, hygiëne-pakketten, medische zorg en drinkwater. Ook zoeken ze mee naar slachtoffers tussen het puin.

"We werken de klok rond, maar de grootste uitdaging op dit moment is toegang krijgen tot alle mensen in de getroffen dorpen en steden. De volgende stap is om grote hoeveelheden essentiële hulpgoederen naar het rampgebied te brengen," zegt Jan Gelfand van het Internationale Rode Kruis in Jakarta.

1 miljoen euro

De Tweede Kamer heeft dinsdag kort stilgestaan bij de ramp. "De nasleep zal lang en zwaar zijn. Wij wensen hen moed en kracht toe," zei premier Mark Rutte. "Ons hart is bij de mensen van Sulawesi," sprak voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer. Het zal volgens haar veel veerkracht van de Indonesiërs vragen om hier bovenop te komen.

Rutte betuigde afgelopen weekeinde direct zijn medeleven met de slachtoffers van het natuurgeweld. Ook de koning heeft zijn condoleances overgebracht. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft na overleg met de Indonesische regering 1 miljoen euro beschikbaar gesteld aan het Rode Kruis voor onder meer voedsel, water, onderdak en medische hulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden