Plus

Acteur Hans Kesting: 'Gelukkig willen de mensen nog komen'

Acteur Hans Kesting (56) is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017, de grootste cultuurprijs van de stad. 'Winnen is leuk, maar deze nominatie is al prachtig.'

Cato Montijn
Acteur Hans Kesting is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 in de categorie 'bewezen kwaliteit' Beeld Linda Stulic
Acteur Hans Kesting is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 in de categorie 'bewezen kwaliteit'Beeld Linda Stulic

Wat kenmerkt uw werk?
"Het is voor mij moeilijk te zeggen wat voor acteur ik ben, of wat mijn speciale kwaliteiten zijn, dus dat doe ik niet. Wat ik wel kan zeggen: ik werk in de podiumkunsten. Podiumkunsten ontstaan door samenwerking: met de regisseur, met het artistieke team, met andere acteurs, en uiteindelijk met het publiek. Zonder anderen geen theater."

"Mijn werk bestaat uit herhaling, ik maak geen eenmalige productie. Theater is live, elke avond is anders en is daarom uniek. Voor mij als acteur, maar ook voor mijn publiek."

"We leven in een snelle tijd, alles is online toegankelijk. Om van de podiumkunsten te genieten, moet iemand zijn huis uit, de tram in, een kaartje kopen en naast anderen in een zaal gaan zitten. Wie wil dat nou, als je vanuit je huis de hele wereld kunt beleven? Ik merk gelukkig dat er in Nederland, maar ook in het buitenland, nog genoeg mensen zijn die die stappen willen nemen. Mensen zijn toch op zoek naar gezamenlijkheid."

Hoe manifesteert u zich in Amsterdam, wat voor raakvlakken heeft uw werk met de stad?
"Ik ben aangesloten bij Toneelgroep Amsterdam, je kunt moeilijk om de naam heen. We spelen per jaar 180 voorstellingen in Amsterdam, touren 80 avonden door heel Nederland en nog eens 80 avonden in het buitenland. Ondanks dat reizen door het land en de wereld, heeft ons gezelschap duidelijk zijn wortels in Amsterdam. Toneelgroep Amsterdam is een begrip geworden, ook buiten Nederland."

Een van de criteria voor de Amsterdamprijs is 'creatief ondernemend'. Wat doet u om uw kunst onder de mensen te krijgen?
"Theatermaken gebeurt niet solo, het is altijd een samenwerking. Dat geldt ook voor het communiceren over theater, dat is echt een vak apart. Bij Toneelgroep Amsterdam hebben we een heel goed marketing- en publiciteitsteam dat zich op die communicatie stort, maar we dragen als acteurs ook ons steentje bij."

"Wat ik zelf altijd leuk vind, is om na een voorstelling in de foyer met mensen na te praten. En ik probeer elk platform, elk interview dat ik doe, te gebruiken het theater voor het voetlicht te brengen. Door die interviews en tv-optredens proberen we mensen die nog nooit naar het theater of naar Toneelgroep Amsterdam zijn geweest, naar de zaal te trekken. We werken bij Toneelgroep Amsterdam ook samen met amateurs en jongeren, die we helpen om voorstellingen te maken. Zo betrekken we anderen bij ons proces van theatermaken."

"En sinds de cultuurbezuinigingen van Halbe Zijlstra, toen kunst meer creatief ondernemend moest worden, zijn we gaan werken met mecenassen. Dat kunnen mensen zijn zoals jij en ik, die de toneelgroep sponsoren. Zo hebben we een netwerk van mensen om ons heen die ons helpen, omdat ze ons en het theater een warm hart toedragen."

Wat doet u over vijf jaar?
"Over vijf jaar ben ik nog steeds acteur, en hopelijk speel ik dan nog steeds bij Toneelgroep Amsterdam. Ik heb het hier echt naar mijn zin. Het hangt er wel een beetje vanaf of Ivo van Hove dan nog artistiek leider is, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Hij zit er nu al langer dan welk ander artistiek leider dan ook en heeft nog zo veel energie en enthousiasme in zich, die blijft nog wel even."

Wat vindt u van de andere genomineerden, hebt u favorieten?
"Het werk van cameraman Robby Müller ken ik het beste, hij is heel goed in zijn vak, heeft een prachtig oeuvre opgebouwd. De rest van de genomineerden ken ik alleen van naam. Eigenlijk vind ik dat iedereen een prijs verdient."

"Wat ik niet wist, is dat de genomineerden voor de prijs worden aangedragen door gewone Amsterdammers. Dat vind ik zó eervol, dat mensen die ik niet ken mijn naam hebben doorgegeven. Het zou natuurlijk leuk zijn om als winnaar uit de bus te komen, maar deze nominatie vind ik al prachtig. Ik denk dat Robby met de prijs naar huis gaat. Hij doet het fantastisch. Het kan bijna niet anders dan dat hij wint."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden