Plus

Acterend de zomer door in het azc in Nieuw-West

Kinderen in asielzoekerscentra gaan 'gewoon' naar school, maar als klasgenoten zomervakantie vieren, zijn ze op zichzelf aangewezen. Om de vakantie te overbruggen is een kinderserie gemaakt. En die komt binnenkort op televisie.

De serie gaat over een voetbalwedstrijd. Beeld Dingena Mol

Het asielzoekerscentrum aan de Willinklaan in Nieuw-West lijkt - als de beveiliging bij binnenkomst wordt weggedacht - sprekend op een schoolkamp: twee kinderen rennen in zelfgemaakte T-shirts door de gang, een ander speelt met een lichtgevend snoer.

Terwijl een groepje werkt aan een animatie die straks onderdeel wordt van de film wordt buiten geslipt op gekleurde fietsen.

"Wie niet sterk is, moet slim zijn," klinkt het zeven keer achter elkaar. Elf jonge voetballers in rood-witte tenues van het gelegenheidsteam 'Wij tegen zij' zitten middenin de opnames van de slotscène van serie Zará en de Magische Kicksen, een verhaal over een team dat zich voorbereidt op een voetbalwedstrijd.

Uitgedaagd
"Het wordt een echte kinderserie," vertelt Didi Samwel van Stichting De Vrolijkheid, een van de organisatoren. Al sinds 1990 verzorgt de stichting workshops in asielzoekerscentra.

Het plan voor een televisieserie is ontstaan in samenwerking met het Cinekid Festival. In zes asielzoekerscentra streek deze zomervakantie een professionele filmcrew neer, compleet met producer, visagist, opnameleider en regisseur.

Vier professionele kindacteurs zijn vooraf gecast. De rest wordt op locatie benaderd. "Iedereen die toestemming krijgt van zijn ouders mag acteren in de serie. Sommigen mogen zelfs een paar zinnen zeggen."

Na Rotterdam, Grave, Emmen, Oisterwijk en Leersum was afgelopen week Amsterdam aan de beurt.

Maar het gaat niet alleen om film. "De hele week worden hier naast de opnames workshops georganiseerd," legt Samwel uit. "Of het nu schilderen is of danslessen, de les moet in het teken staan van de kinderen. Ze moeten naar een eindproduct werken. Daar kunnen ze trots op zijn."

Zo'n televisiedebuut is namelijk leuk, maar eigenlijk zit er een andere gedachte achter de opnames. "We vinden het belangrijk dat de kinderen een zomervakantie hebben waarin ze worden uitgedaagd en meedoen aan activiteiten; we willen ze iets laten creëren. En aangezien het voor deze groep lastig is om zelf ergens heen te gaan, komen wij naar hen."

Niet alleen asielzoeker
De 12-jarige Arshan uit Syrië onderbreekt zijn fietstocht voor een praatje. Vooral de dans- en theaterlessen die worden georganiseerd vallen in de smaak. "Ik wil later in het theater werken. Maar de andere activiteiten vind ik ook leuk."

De workshops die naast de opnames worden georganiseerd zijn gegeven door professionele kunstenaars, dansers, muziek- en theaterdocenten, niet door hulpverleners.

"Een bewuste keuze," zegt Taco Ruighaver, directeur van stichting De Vrolijkheid. "We willen een gelijkwaardige situatie creëren. Het is niet: 'Ik kom jou helpen want jij bent nieuw en hebt hulp nodig'. Maar: 'Hé, wij gaan samen iets moois creëren." Volgens Ruighaver is het belangrijk voor kinderen om niet telkens als asielzoeker te worden gezien.

"Ze hebben een identiteit, eigenschappen en talenten die daar volledig los van staan. Die moeten ontwikkeld worden. Ze waren voor ze hierheen kwamen immers ook individuen."

Ook de ouders en andere bewoners aan de Willinklaan worden door de organisatoren betrokken.

"De catering ligt in hun handen." Vandaag op het menu: Afghaanse samosa's. Ook het eten voor het eindfeest, vrijdag, wordt door ouders bereid. Daarna is het wachten op het resultaat.

Vanaf 28 oktober is Zará en de Magische Kicksen te zien op NPO Zapp. Zolang hoeven de kersverse acteurs niet te wachten. In de herfstvakantie gaat de serie al in première op het Cinekid Festival

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden