Achtstegroepers weten naar welke school ze gaan: 'Beetje blij'

7580 Amsterdamse kinderen hebben donderdag gehoord naar welke middelbare school ze gaan. Het Parool vroeg een aantal achtstegroepers waar ze zijn ingeloot en wat ze daarvan vinden.

Scholieren voor de deur van het Barleaus Gymnasium.Beeld Marc Driessen

Ben jij teleurgesteld met je plaatsing? Mail ons op nieuwsdienst@parool.nl.

Thijmen van Andel (11)

Stadsdeel: West
Eerste keus: 4e Gymnasium
Geplaatst: 4e Gymnasium

"Ik was wel even gestresst, maar vandaag niet meer. Alle scholen op mijn lijst waren eigenlijk wel leuk. Ik had het Barlaeus op 2, het Amsterdams Lyceum op 3. Maar ik ben hier heel blij mee. Ik zit in elk geval met twee vrienden, en met mijn neef. Ik vind het een leuke school, een mooi gebouw met een fijne sfeer. Het is ongeveer een kwartiertje fietsen. Ik ga nu even wachten tot mijn moeder thuis is. Je weet het nooit zeker, maar hopelijk gaan we een ijsje eten bij het IJscuypje."

Thijmen van AndelBeeld .

Heba Shawki (12)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Metis Montessori Lyceum
Geplaatst: Metis Montessori Lyceum

"Ik wilde heel graag op deze school, ik hoorde er goede verhalen over en het leek me een goede school. Maar ik weet natuurlijk niet hoe de lessen straks gaan. Ik ben echt klaar met de basisschool. Ik ben al twaalf, en het is te kinderachtig hier."

Heba ShawkiBeeld .

Mathilde Offermans (11)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Barlaeus Gymnasium
Geplaatst: Montessori Lyceum

"Ik ga gymnasium op het Montessori Lyceum doen. Dat was mijn vierde keus, maar ik ben toch blij! Daar is een goeie sfeer, ook al is het een grote school en dat vind ik ook fijn, want dan ben ik iets minder zichtbaar."

Mathilde OffermansBeeld .

Yasmina el Mesri (12)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Cygnus Gymnasium
Geplaatst: Cygnus Gymnasium

"Ik wilde echt alleen op mijn eerste keus, dus ik vond het heel erg spannend. Op het Cygnus wordt leuk les gegeven: we hadden een proeflesje Latijn en toen zei de juf alles in het Latijn. Je moest er door haar gebaren achter komen wat ze bedoelde."

Yasmina el MesriBeeld .

Percy Nolan (12)

Stadsdeel: De Pijp
Eerste keus: Cygnus Gymnasium
Geplaatst: Cygnus Gymnasium

Ik ben geplaatst bij mijn eerste keuze, dus ik ben heel blij. Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar ik had er ook wel vertrouwen in. We gaan vanavond lekker thuis eten. Ik heb veel zin in volgend jaar. De school is ongeveer drie kilometer van mijn huis, dus ik ga lekker met de fiets. Van mijn klas was ik de enige die naar het Cygnus wilde. Veel wilden naar het Amsterdams Lyceum, Spinoza Lyceum en andere populaire scholen. Ik heb het Cygnus op een gezet, omdat ik het schoolgebouw mooi vind en de manier waarop ze lesgeven. De les Latijn wordt bijvoorbeeld minder uit boeken gegeven. Ik vind het ook leuk dat ik van meerdere mensen les ga krijgen in plaats van een juf of meester.

Percy NolanBeeld .

Mara Lynn Selen (11)

Stadsdeel: Zuidoost
Eerste keus: Montessori Lyceum
Geplaatst: Spinoza Lyceum

"Sommige mensen zijn op hun achtste of tiende plek gekomen, en dit was mijn tweede keus, dus ik heb er zin in. Ik denk dat ik een taartje en chips ga eten om het te vieren. Ik heb heel veel zin om nieuwe spullen voor school te kopen, zoals boeken, pennen en schriften te kopen. Dat lijkt me súperleuk."

Mara Lynn SelenBeeld .

Naam: Wieke Timmermans (10)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Het Berlage Lyceum
Geplaatst: Het Berlage Lyceum

"Ik ben heel erg blij. Ik wil naar deze school, omdat ik hier tweetalig onderwijs kan doen. In de groepsapp heb ik nog niet gelezen of mijn klasgenoten hier ook heen gaan. Ik ga ze wel een beetje missen, maar na vijf jaar dezelfde klas heb ik het wel een beetje gehad. Ik ben nu wel nieuwsgierig naar iets anders!"

Wieke TimmermansBeeld .

Naam: Anne Dassen (11)

Stadsdeel: Zuid
Eerste keus: Metis Montessori Lyceum - Coderclass of technasium
Geplaatst: Metis Montessori Lyceum - Metisprofiel

"Ik vind het wel een beetje jammer, maar ik ben ook blij. Ik wilde graag naar het technasium, omdat ik van architectuur hou. Maar met het metisprofiel kan ik toneelspelen en dat vind ik ook heel erg leuk. Mijn beste vriendin gaat ook naar deze school en zij zei al: je kan alsnog makkelijk overstappen naar het technasium. In de groepsapp stuurt iedereen ook appjes naar elkaar. Het ontploft! Met een paar vrienden ga ik het vieren door een ijsje te halen. Niet bij de ijswinkel, want die is nog dicht. Dus we gaan maar naar de Albert Heijn."

Anne DassenBeeld .

Vera Polkamp (11)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Ignatius
Geplaatst: Ignatius

"Ik had niet verwacht dat ik op mijn eerste keus terecht zou komen. Uit mijn klas zijn er veel naar het Sint Nicolaas gegaan, een paar naar het Fons Vitae. Ik wilde graag naar het Ignatius, want daar doen ze aan technisch tekenen, en ik wil later architect worden."

Vera PolkampBeeld .

Cleo Peters (12)

Stadsdeel: Oud-West
Eerste keus: Spinoza Lyceum
Geplaatst: Hervormd Lyceum Zuid

Uiteindelijk ben ik geplaatst bij mijn vijfde schoolkeuze, het Hervormd Lyceum Zuid. Ik schrok wel en werd een beetje emotioneel. Vooral ook omdat veel vriendinnetjes wel bij hun eerste of tweede keuze zijn geplaatst. Het is nu wel weer een beetje gezonken. Op nummer 1 had ik het Spinoza Lyceum staan.

Ik hou heel erg van dans, muziek en toneel en daar doen ze veel mee op die school. Daarnaast had ik ook een HAVO/VWO advies en als ik op het Spinoza doorging naar VWO, dan kon ik misschien ook Gymnasium doen. Het Spinoza geeft ook Daltononderwijs en dan mag je 1 uur per dag zelf weten wat je doet. Het leek me fijn om iets extra's te doen, bijvoorbeeld nog even leren voor een geschiedenistoets.

Ik ben naar alle open dagen van de scholen gegaan die ik op had geschreven, dus ook het HLZ. Daar kreeg ik een sticker voor op mijn telefoon, die heb ik erop geplakt. Wel handig, die hoef ik er nu niet meer af te halen!

Cleo PetersBeeld .

Yael Spruit (11)

Stadsdeel: West
Eerste keus: Gerrit van der Veen College
Geplaatst: Gerrit van der Veen College

"Ik had dit niet verwacht, dus ik ben echt heel erg blij. Er waren best wel veel aanmeldingen Gerrit van der Veen College en toch ben ik aangenomen. Eén jongen uit mijn klas gaat hier ook naartoe. Ik vind hem wel aardig, dus dat komt wel goed. Mijn beste vriendin komt vanavond bij mij eten. We gaan het samen vieren. Ze gaat naar een andere school, maar dat had ik wel verwacht. We hadden niet dezelfde voorkeuren. Ik heb heel veel zin in de middelbare school. Zin om nieuwe vrienden te maken en te weten hoe het echt is. Zo'n informatieavond zegt ook niet alles natuurlijk."

Yael SpruitBeeld .

Naam: Levi Bruinzeel (13)

Stadsdeel: Diemen
Eerste keus: Hubertus & Berkhoff
Geplaatst: Hubertus & Berkhoff

"Ik heb het meeste zin in de kooklessen straks, want ik stop al mijn passie in koken. Als ik verdrietig ben ga ik ook koken. Om het te vieren ga ik eerst buitenspelen en dan uiteten, niet koken want dat duurt een beetje lang."

Levi BruinzeelBeeld .

Mees Hamberg (12)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Hyperion
Geplaatst: Hyperion

"Het Hyperion is heel populair, dus ik had niet verwacht dat ik zou worden ingeloot. Twee vrienden van mij hadden die school ook op 1, maar die gaan naar hun derde keuze. Wel jammer, maar ik ga alsnog natuurlijk. Ik vind de sfeer heel fijn, en ik wilde graag naar een digitale school, die veel werkt met iPads en computers. Het is wel een half uur fietsen vanaf mijn huis. Ik moet dus een nieuwe fiets, want die ik nu heb is heel oud, en ook een beetje te klein."

Mees HambergBeeld .

Ella Stoof (12)

Stadsdeel: Zuid
Eerste keus: Amsterdams Lyceum
Geplaatst: Vossius Gymnasium

"Ik ben heel erg blij. Dit was mijn tweede keuze, terwijl ik een heel laag lotnummer had. Nummer 6534 van de 7580. Dus het is dan wel heel fijn om in je top drie te komen. Mijn beste vriendinnen gaan naar Het Amsterdams Lyceum. Het is jammer dat we niet meer samen naar school gaan, maar een paar meisjes uit mijn oude klas gaan wel naar het Vossius. Vanavond ga ik met mijn ouders naar een toneelstuk. Hamlet, de kinderversie. Maar dat was niet per se hiervoor hoor. Wel mag ik kiezen wat we gaan eten. Ik heb voor pizza gekozen."

Ella StoofBeeld .

Conchita van Engel (11)

Leeftijd: 11 jaar
Stadsdeel: Nieuw-West
Eerste keus: Lumion Amsterdam
Geplaatst: Lumion Amsterdam

"Ik ben heel erg blij om hier naartoe te gaan. Ik vind het Lumion een superleuke school. Er hangt een goede sfeer en er zijn veel leuke docenten. Bij de open dag heb ik ook al een paar vrienden gemaakt. Nu moet ik nog een half jaar op de basisschool zitten. We gaan oefenen op de eindtoets en ik heb zin in de musical."

Victor van Osch (12)

Stadsdeel: Westerpark
Eerste keus: Amsterdams Lyceum
Geplaatst: Cygnus.

"Nee, mijn eerste keuze is niet gelukt. Ik ga naar het Cygnus, die had ik op nummer twee staan. Ik ben wel beetje teleurgesteld. Ik ben de enige die naar het Cygnus gaat, maar dat maakt mij niet zoveel niet zoveel uit. Het Amsterdams Lyceum was mijn eerste keuze. Alles was perfect: het is niet ver van huis, het is een VWO/gymnasium school en ze bieden allerlei talen en toneel aan.

Bij het Cygnus voel ik me ook wel thuis, het is ook een gymnasium en ook leuke school. Op de open dag daar was het relaxed en iedereen was zichzelf. Vrienden van mij gaan naar het Vierde Gymnasium en het Hyperion Lyceum. Ik heb zeker zin in volgend jaar. Vooral in het nieuwe gebouw. Ik vind het niet mooi, het is vierkant en groot. Maar na 8 jaar iets nieuws, daar heb ik zin in. Vanavond gaan we het vieren door pizza te eten."

Victor van OschBeeld .

Felix Jeekel (12)

Stadsdeel: Zuid/West
Eerste keus: St. Ignatius Gymnasium
Geplaatst: St. Ignatius Gymnasnium

"Het is mijn eerste keuze geworden en ik ben er erg blij mee. Mijn beste vrienden gaan ook naar het Ignatius. Er waren ook kinderen uit mijn klas die waren geplaatst op nummer 5, 7 en 13 van hun lijst. Het Ignatius had ik op nummer 1 gezet, omdat ik de school eigenlijk alles is wat ik wil: niet veel te ver weg, iets minder huiswerk dan andere scholen en de sfeer leek me fijn. In het begin ga ik wel fietsen naar mijn nieuwe school, maar als het blijkt dat het toch niet zo heel ver is, ga ik lopen.

Ik heb wel zin in volgend jaar: je begint gewoon weer opnieuw, je bent de kleinste, je begint met de leuke dingen. Als je begint dan ga je eerst kennismaken en dan bouw je het langzaam steeds op. Het is weer wat nieuws, in plaats van elke dag hetzelfde. Zondag gaan we uit eten om het te vieren, dan gaan we naar restaurant Vandaag, mijn lievelingsrestaurant."

Beeld Felix Jeekel

Philip Kooijman (12)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Amsterdams Lyceum
Geplaatst: Pieter Nieuwland

"Ik ga naar het Pieter Nieuwland. Ik ben een beetje blij. Het is mijn negende keus, ik vond de andere scholen beter. Het is wel heel dichtbij huis, maar ik baal toch een beetje."

Philip KooimanBeeld .

Yildiz Dag (12)

Stadsdeel: Oost
Eerste keus: Pieter Nieuwland College
Geplaatst: Pieter Nieuwland College

"Dat er met een laptop wordt gewerkt vind ik het leukste aan het Pieter Nieuwland. Het is een groot gebouw, dus er is veel plaats om te werken. Ik heb ook zin om nieuwe kinderen te ontmoeten én een nieuwe meester en juf te krijgen. Niet dat ik ze niet leuk vind, maar nieuwe zijn spannend!"

Yildiz DagBeeld .

Max Bleeker (12)

Stadsdeel: Centrum
Eerste keus: Vossius Gymnasium
Geplaatst: Vossius Gymnasium

"Ik vond het een hele fijne school en er zitten kinderen op die ik al ken. Ik ben nu een ijsje aan het eten op het schoolplein. Ik hoop dat ik met mijn vriend die ook geplaatst is in de klas kom, dan kunnen we samen naar school fietsen."

Max BleekerBeeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden