Nieuws

Achtste coronabesmetting in detentiecentrum Schiphol

Een achtste gevangene in Justitieel Complex Schiphol is besmet met het coronavirus. Vrijdag werd een derde gedetineerde met Covid-19 vanuit het detentiecentrum naar een ziekenhuis overgebracht vanwege ernstige klachten.

Justitieel Complex Schiphol. Beeld ANP
Justitieel Complex Schiphol.Beeld ANP

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt het besmettingsgeval. Daarbij werd meteen benadrukt dat meerdere gedetineerden inmiddels genezen zijn van Covid-19.

In het Justitieel Complex Schiphol heerst al weken grote onrust sinds eind maart bleek dat er een arts het coronavirus bij zich had gedragen, terwijl hij nog werkzaam in de inrichting was.

Inmiddels zijn van alle detentiecentra in Nederland bij Schiphol de meeste besmettingen. Het virus heeft zich verspreid over twee afdelingen.

Quarantaine 

Gedetineerden met klachten worden op een aparte afdeling in quarantaine geplaatst en getest. In acht gevallen zijn zij vervolgens positief op het virus getest, in een enkel ander geval was de uitslag negatief. 

Voor Justitieel Complex Schiphol gelden in grote lijnen dezelfde voorzorgsmaatregelen als in gevangenissen en huizen van bewaring in de rest van Nederland. Gedetineerden mogen vanwege het rondwarende coronavirus geen bezoek ontvangen en verloven zijn geschrapt. 

Ook op Schiphol zitten nog steeds gedetineerden met z’n tweeën op één cel, al zijn dat er minder dan voorheen. 

Gedetineerden en advocaten roepen de overheid al weken op veel strengere maatregelen te nemen in Justitieel Complex Schiphol. Een andere optie is gevangenen eerder vrijlaten of overplaatsing. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden