Achthonderd banen weg bij ASR

ASR moet tot medio volgend jaar 100 miljoen euro bezuinigen. Dat komt neer op bijna twintig procent van de totale kosten van het concern. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
ASR moet tot medio volgend jaar 100 miljoen euro bezuinigen. Dat komt neer op bijna twintig procent van de totale kosten van het concern. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - Bij ASR, het voormalige Fortis Verzekeringen, moeten dit jaar honderden banen verdwijnen. FNV Bondgenoten houdt er rekening meer dat in totaal tussen de zes- en achthonderd arbeidsplaatsen worden geschrapt.

ASR moet tot medio volgend jaar 100 miljoen euro bezuinigen. Dat komt neer op bijna twintig procent van de totale kosten van het concern.

FNV-bestuurder Carla Kiburg vermoedt dat het gaat om veel arbeidsplaatsen die pas over een langere periode worden opgeheven. "Dat kan dus betekenen dat er relatief weinig gedwongen ontslagen zullen vallen."

ASR Nederland leed over heel 2008 een verlies van 640 miljoen euro. In 2007 maakte het bedrijf nog 890 miljoen winst. Fortis verkocht in oktober 2008 haar Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten aan de Nederlandse staat om zo een faillissement af te wenden. Het verzekeringsbedrijf ging zelfstandig verder.

Omdat het bedrijf sindsdien geen onderdeel meer uitmaakt van Fortis, werd het bedrijf omgedoopt tot ASR, een naam die verwijst naar de oude bedrijven Amev en Stad Rotterdam.

Vooral de laatste zes maanden van vorig leed het verzekeringsbedrijf forse verliezen, vanwege de malaise op de financiële markten en een dure schikking met klanten van woekerpolissen. Fortis ASR moest daarvoor 780 miljoen euro opzij zetten. Met 1,1 miljoen polissen was Fortis een van de grootste aanbieders van beleggingsverzekeringen.

De ruim 4500 ASR-medwerkers kregen vorige week te horen dat niemand binnen het bedrijf over 2008 een bonus zal krijgen. Verder zullen kantoren worden samengevoegd en zullen er minder externe krachten worden ingehuurd. "Omdat omzetgroei niet meer vanzelfsprekend is, is een lager kostenniveau essentieel," liet het bedrijf weten.

Fortis kwam in grote financiële problemen na de overname van ABN Amro in 2007. Ook bij Royal Bank of Scotland, dat de grote zakelijke klanten van ABN Amro overnam, zullen de komende tijd meer banen verdwijnen, maakte president-commissaris Philip Hampton vorige week bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Net als Fortis kon RBS alleen met overheidssteun overeind blijven. De Britse regering nam een belang van zestig procent in de bank. RBS schrapte tot dusver al 2700 banen. "We kunnen eerlijk zijn en zeggen dat dit nog niet het einde van het verhaal is. In Groot-Brittannië en internationaal verwachten we de komende tijd meer ingrepen," aldus Hampton. Hoeveel banen bij RBS in Nederland verdwijnen, zal in juli bekend worden gemaakt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden