Achterban D66 en CDA steunen keuzes voor en tegen begrotingsakkoord

CDA-leider Sybrand Buma verdedigde op het partijcongres in Leeuwarden zaterdag waarom zijn partij niet mee deed aan het Herfstakkoord voor de begroting voor 2014. D66-leider Alexander Pechtold legde zijn aanhang in Utrecht juist uit waarom zijn partij wél met de coalitie in zee ging. Beide politiek leiders kregen volmondig de steun van hun achterban.

Het CDA-congres in Leeuwarden. Beeld ANP
Het CDA-congres in Leeuwarden.Beeld ANP

Pechtold zei op de bijeenkomst dat de ambitie van D66 'dit comateuze kabinet weer tot leven heeft gewekt'. De agenda van de partij kan volgens Pechtold links en rechts verbinden door de VVD liberaal te houden en de PvdA progressief. Daar is de D66'er nog lang niet klaar mee: 'Onze missie is nog niet voltooid'. Hij stelde verder vast dat veel partijen uit het politieke midden zijn weggevlucht. Volgens Pechtold heeft D66 laten zien dat 'het politieke midden niet saai is'.

Ondanks de steun aan het Herfstakkoord voelt Pechtold zich vrij om slechte plannen van het kabinet af te schieten. Hij wees erop dat de nieuwe pensioenplannen eerlijk moeten zijn voor werkenden en jongeren, anders kan het kabinet naar de steun van de partij fluiten.

'Geen compromissen om het compromis'
Buma zei op het congres van het CDA dat hij geen compromissen sluit 'om het compromis'. Hij sprak van 'het nieuwe CDA', dat 'vooraan staat als we een nieuwe richting aan ons land kunnen geven. Maar alleen als het een richting is, waar we als CDA van overtuigd zijn. Ik sluit alleen akkoorden waar ik echt in geloof.'

De CDA'er zei inhoudelijk op de lijn te zitten van vroegere CDA-leiders als de oud-premiers Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende. Hun visie is de zijne en is de basis voor Buma's alternatieven voor het beleid van het kabinet van VVD en PvdA. 'Als Den Haag een stapje terug doet en initiatief van mensen weer waardeert, wordt de overheid kleiner, de economie gezonder en de samenleving sterker.'

De Fries Buma had aan het einde van zijn speech ook nog een persoonlijk nieuwtje. Op de plek waar hij in 1986 begon aan de Elfstedentocht, maakte hij bekend dat hij zijn startbewijs voor een volgende Elfstedentocht inlevert, om ruimte te maken voor een nieuwe generatie.

Europese lijsttrekkers
Op de congressen werd ook besloten wie de lijsttrekkers gaan worden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar. Bij het CDA is dat Europarlementariër Esther de Lange geworden, bij D66 Sophie in 't Veld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden