Tips

Achter grauw beton van Nieuw-West borrelt de creativiteit

Menigeen wil nog niet dood worden gevonden in Nieuw-West. Maar er is juist veel leuks gaande in wellicht het meest onbeminde stadsdeel van Amsterdam.

Ynske Boersma

Zomaar een vrijdagavond op het August Allebéplein in Slotervaart. In djellaba geklede buurtbewoners doen hun laatste ramadanboodschappen bij de Ummah Supermarkt ('voor al uw dagelijkse boodschappen') op het plein, terwijl de autochtonen voor café De Kleine Nachtwacht zich nog eens een spatje witte wijn laten inschenken, een sigaret tussen de vingers. Niets aan de hand. Maar dan. De één na de andere vlotte jongeling steekt het plein over en verdwijnt om de hoek in de richting van een eigenaardig uitziend wit gebouw, voorzien van licht psychedelische muurschilderingen. Uit de openstaande deuren klinkt een voorzichtige housebeat. 'Zeg eens VLLA' staat naast die ingang geschreven.

Licht gedesoriënteerd loop je naar binnen. 'Kom je voor het feest?' vragen twee van de jongelingen, hangend op een uitgezakte zwartleren bank. Vanavond hosten ze de wekelijkse clubavond op vrijdag, samen met vier vrienden. Die staan in de tuin alvast de barbecue op te stoken, waar eenieder zijn meegebrachte vlees op mag gooien.

Het tweetal kent elkaar uit Berlijn, waar ze beiden een tijdje studeerden. VLLA vinden ze 'best wel vet', aldus Sebastian Yap (27). 'Zo verstopt achter een benzinestation in een buitenwijk. Eigenlijk lijkt het wel een beetje op Berlijn. De plek heeft een rauw randje, daar zijn er nog maar weinig van in Amsterdam.' In het geval van VLLA is dat overigens ook een rouwrandje, want de in 2012 geopende club huist in een voormalig uitvaartcentrum.

En zoals VLLA (spreek uit als 'vla'), dat behalve clubavonden ook concerten, poëzie- en jazzavonden en kleine festivals organiseert, zijn nog veel meer creatieve plekken verstopt in stadsdeel Nieuw-West. Van verschillende culturele broedplaatsen in oude scholen en leegstaande kantoorgebouwen tot Hotel Buiten, een kleine stadsoase aan de Sloterplas waar je liggend in een hangmat je in de buurtwerkplaats verderop gebrouwen biertje drinkt.

Van die leuke dingen hebben veel Amsterdammers geen weet. Nieuw-West is wellicht het onbekendste en meest onbeminde stadsdeel van Amsterdam. Dat is niet zo gek: het komt er doorgaans weinig rooskleurig vanaf in de media. Berichten over armoede, analfabetisme, rondzwervende spookjongeren en criminaliteit doen de onwetende buitenstaander vermoeden dat zich een waar getto achter de ring verschuilt.

A. Broedplaats Acta en Radion
Grootschalige broedplaats in de oude tandheelkundige faculteit Acta, met werkruimte voor 150 kunstenaars. Begin oktober opent hier ook Radion, met een club, podium, expositieruimte en eetcafé.
Louwesweg 1, www.actagebouw.nl

B. VLLA
Bar, club en podium in een voormalig uitvaartcentrum, achter het August Allebéplein. Met uiteenlopende programmering, van clubavonden en kleine concerten tot dinner- & jazz-avonden, barbecues, lezingen en poëziebattles. Willem Roelofsstraat 9, www.vlla.nl

C. Tales of the Nine
Een straatkunstproject van de Oekraïense buurtbewoonster en kunstenares Anna Stolyarova (39), die vond dat de buurt wel wat meer glamour kon gebruiken. Inmiddels telt het 'openluchtmuseum' meer dan twintig muurschilderingen in de negen wijken van Nieuw-West, elk met een eigen verhaal. Rondleidingen op verzoek.
talesofthenine.tumblr.com

D. Hotel Buiten
'Stadsstrand zonder zand' aan de Sloterplas, met café en restaurant, een steiger waarvan je het water in kunt duiken, hangmatten en uitzicht op de zon die de plas in zakt. Op de eilanden ervoor wordt gebouwd aan ecologische lodges en boomhutten voor toekomstige hotelgasten.
Th. J. Lammerslaan 1, www.hotelbuiten.nl

E. Floor17
Voor een borrel op stand neem je de lift naar de zeventiende verdieping van het Ramada Apollo Hotel, waar in mei het dakterras van bar-restaurant Floor17 opende. De drank is niet goedkoop, maar het uitzicht vanaf 85 meter hoogte over de stad krijg je er gratis bij.
Staalmeesterslaan 410, www.floor17.nl

Lees vandaag (4-8) meer in Het Parool over Nieuw-West, mét meer tips.

Broedplaats Acta en Radion. Beeld Rink Hof
Broedplaats Acta en Radion.Beeld Rink Hof
Tales of the Nine Beeld Rink Hof
Tales of the NineBeeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden