Achter de schermen: deze mensen houden ADE draaiende

Ze blussen brandjes, halen de hele nacht glazen op, vissen de raarste dingen uit de wc en verzorgen het uitbrakontbijt: een kijkje achter de schermen van ADE.

Tom Grosfeld
Rinus Aafjes Beeld Chris en Marjan
Rinus AafjesBeeld Chris en Marjan

Rinus Aafjes (21)
Beveiliger

"Ik werk tijdens ADE als hoofdportier bij De Marktkantine. In de nachturen gebeuren er de gekste dingen: ik zie dat als avonturen die tot mooie verhalen leiden. Aan het begin van een dienst vraag ik me altijd af: wat ga ik nu weer meemaken?"

"Zo was er ooit een dj die zó van de kaart was, dat ze die avond niet meer kon draaien. Ze viel op haar hoofd, er stroomde bloed uit, maar ze wilde per se niet mee met de ­ambulance. In de tussentijd gooide ook nog iemand een glas bier naar ons hoofd - ja, je maakt het mee."

"Wat leuk is: het is een kleine week bikkelen, maar er zijn elke nacht lotgenoten die óók moeten werken, en daar bouw je tijdens ADE een speciale band mee op."

Jermaine Liesdek Beeld Chris en Marjan
Jermaine LiesdekBeeld Chris en Marjan

Jermaine Liesdek (28)
Chef-kok

"Ik ben chef-kok van het restaurant van de Melkweg. Tijdens ADE verzorg ik onder ­andere de perslunch, het uitbrakontbijt en het diner. We serveren bijvoorbeeld huisgemaakte koekjes, pannenkoeken en vers fruit voor wie brak is, maar ook zuurdesem belegd met steak tartare van gerookte ossenworst."

"In de avond bieden we nog een driegangenmenu aan, met keuze uit bijvoorbeeld ravioli, een burger of risotto. Werken op ADE is leuk. Vorig jaar verliep alles soepel en kregen we veel positieve reacties. Dat hopen we dit jaar natuurlijk weer te bereiken."

Rachel Pauw Beeld Chris en Marjan
Rachel PauwBeeld Chris en Marjan

Rachel Pauw (34)
Toiletjuffrouw

"Tijdens ADE werk ik als toiletjuffrouw bij Panama. Ik ben daar eigenlijk voor de grap begonnen: ik raakte mijn baan kwijt en hoorde dat ze bij Panama een toiletjuffrouw zochten."

"Het leek me wel gezellig om onder de mensen te zijn, want doordeweeks ben ik tandartsassistente en daar miste ik dat. Dit wordt mijn tweede ADE. Het is geweldig. Iedereen betaalt netjes voordat ze naar de wc gaan, mensen zijn gezellig en lief en hebben veel respect voor me. Ze geven me complimenten, dat houdt mijn werk leuk."

Max Zoeteman Beeld Chris en Marjan
Max ZoetemanBeeld Chris en Marjan

Max Zoeteman (23)
Schoonmaker

"Ik heb een eigen schoonmaakbedrijf en werk tijdens ADE onder andere bij De School. Dat doe ik samen met vier medewerkers. Elke dag proberen we in De School alles recht te trekken en ­gereed te maken voor de volgende nacht. Dat is vooral het vuil bij elkaar vegen en de toiletten schoonmaken - voor zover dat kan."

"We vinden daar echt de raarste dingen, vooral in het ­damestoilet. Beha's, slipjes, maar ook schoenen en sokken die ze achterlaten - of misschien zijn kwijtgeraakt. Dat maakt het werken tijdens ADE ­altijd weer verrassend."

Maria Teresa Beeld Chris en Marjan
Maria TeresaBeeld Chris en Marjan

Maria Teresa (25)
Minidecorontwerper

"Ik werk tijdens ADE voor festival Into the Woods. Daar begeleid en bedenk ik samen met een fantastisch team vol creatievelingen de 'typografische signering' - dat zijn de houten bordjes die je op festivals ziet. Daarnaast versieren we het festivalterrein met interactieve speelapparaten."

"We ontwierpen bijvoorbeeld de ADE-praatpaal: een soort ­volwassen bliktelefoon. Ik had twee sets gemaakt, met daartussen achter meter touw. Je zag dat bezoekers er enthousiast op reageerden en steeds weer met elkaar probeerden te communiceren via de praatpaal. Dat geeft het gevoel dat je iets functioneels en creatiefs neerzet; daar doe je het ­uiteindelijk voor."

Lou Buche Beeld Chris en Marjan
Lou BucheBeeld Chris en Marjan

Lou Buche (27)
Runner

"Tijdens ADE haal ik glazen op bij Shelter in de A'DAM Toren. Het is zwaar en vermoeiend, maar ik bedenk dan altijd dat ik slechts ervoor hoef te zorgen dat anderen het leuk hebben, en daar ook nog voor betaald krijg. Het wordt nog beter: ik doe dat terwijl ik luister naar heerlijke house en techno, omgeven door vrienden. Mij hoor je dus niet klagen."

"Het is wel een weekje aanpoten. Ik probeer tijdens ADE genoeg slaap te pakken tussen mijn diensten. Als je moe bent, is het moeilijk om te genieten van je werk - je werkt immers de hele nacht keihard. Het is niet altijd makkelijk, maar wij runners houden wel van een uitdaging. En door jarenlang bierkratten sjouwen, zijn onze spieren nu van ijzer."

Jurre Wieman en Ruben Kieftenbelt Beeld Chris en Marjan
Jurre Wieman en Ruben KieftenbeltBeeld Chris en Marjan

Jurre Wieman (43) en Ruben Kieftenbelt (25)
Geluidstechnici

Wieman: "Wij regelen tijdens ADE de geluid-, licht- en videotechniek bij Waclaw Zimpel in het Bimhuis." Kieftenbelt: "Het is geweldig om het Bimhuis dan in een ­compleet andere setting te zien: van een luisterconcert naar een dansavond."

Wieman: "ADE is anders dan andere evenementen. Een ­ongrijpbaar sfeertje, dat maakt het leuk." Kieftenbelt: "Het trekt nieuw publiek. Onze belangrijkste taak is het ­volume van de muziek precies goed af te stemmen op het publiek. Niet te hard, maar zeker niet te zacht." Wieman: "Wanneer we een fout maken, kijkt iedereen plots naar ­achteren." Kieftenbelt: "Maken wij ooit fouten?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden